Ugljevičani okupili 35 društava iz Srpske i regiona

Srna
Ugljevičani okupili 35 društava iz Srpske i regiona

BIJELjINA - Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila je danas u Ugljeviku više stotina dobrovoljnih davalaca iz 35 društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Organizator današnje tradicionalne akcije je Društvo dobrovoljnih davalaca krvi /DDDK/ “Rudar” iz Ugljevika koje je poznato u regionu kao jedno od najmasovnijih i najorganizovanijih društava.

Predsjednik DDDK “Rudar” Ugljevik Zoran Milović rekao je Srni da očekuje da će danas biti prikupljeno između 150 i 200 doza dragocjene tečnosti.

“Osim ove martovske, naše društvo u toku godine organizuje još jednu veliku akciju davanja krvi u oktobru. Organizujemo i četiri manje akcije u periodu između marta i oktobra, čime praktično pokrivamo cijelu godinu i time su Transfuzija i bijeljinska regija podmireni dovoljnim dozama krvi”, dodao je Milović.

Podršku današnjoj akciji pružila je i uprava Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”, čiji je izvršni direktor Dragiša Vidaković istakao da će ovo preduzeće nastaviti da podržava i pomaže DDDK “Rudar”, koje je ponos ovog kraja.

On je zahvalio Društvu što na najbolji način prezentuje ovu opštinu, ali i Rudnik i Termoelektranu.

“Tu je najveći broj članova i ideja o osnivanju društva potekla je upravo sa RiTe žUgljevikž. Kao društveno odgovorno preduzeće maksimalno podržavamo ovo društvo i organizaciju ovakvih akcija, i finansijski i infrastrukturno, i na sve druge načine i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti, ne samo kada je riječ o ugljevičkom društvu, nego i ostalim društvima dobrovoljnih davalaca u regiji”, rekao je Vidaković.

Specijalista transfuziolog Dragana Vojinović iz Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina rekla je Srni da je DDDK “Rudar” jedno od najvećih udruženja dobrovoljih davalaca krvi u Srpskoj, te podsjetila da su upravo u Ugljeviku zabilježene rekordne akcije prikupljanja dragocjene tečnosti.

“Ove akcije su nam od velikog značaja jer stvaramo zalihe krvi dovoljne, ne samo za našu službu, nego i za cijelu Republiku Srpsku. Dio zaliha današnjih uzetih doza ide za Banjaluku, jer se veliki broj naših pacijenata upućuje tamo na liječenje”, rekla je Vojinovićeva.

DDDK “Rudar” broji više od 1.250 članova, a godišnje, u desetak akcija, prikupi oko 2.000 boca krvi.

Ovogodišnjoj akciji odazvao se i znatan broj mladih koji su prvi put dali dragocjenu tečnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana