Udžbenici i bojanke svim prvačićima

Srna
Foto: srna

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić danas su u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu prvačićima podijelili bojanke i slikovnice o bezbjednosti saobraćaja.

Riječ je o prvoj školi koja je dobila dio donacije od po 9.000 bojanki i udžbenika koji će biti podijeljeni u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Vulin je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa svojim kolegama u Republici Srpskoj uspješno sarađuje kada je riječ o borbi protiv kriminala, ali i u svakoj drugoj oblasti života.

"Gubitak deteta u saobraćaju je nenadoknadiv. Najveći deo dece koja su stradala u saobraćaju mogla su da budu i dalje živa samo da su se poštovala jednostavna saobraćajna pravila, vezao pojas i da su se poštovali saobraćajni propisi", naveo je Vulin.

On je istakao da Srbija na svojoj teritoriji ulaže mnogo u edukaciju djece i da mališani u Republici Srpskoj zaslužuju da budu čuvani, da im se pomogne i da se njima i njihovim roditeljima omogući da dugo i bezbjedno žive.

"Srbija kao svoj spoljnopolitički prioritet ima Republiku Srpsku. Svaka oblast života u kojoj možemo da sarađujemo je dokaz koliko smo važni i koliko smo bliski jedni sa drugima. Nema nijednog dela naših života koji ne može da bude unapređen i koji ne može da bude i više podržan kada je u pitanj odnos Srbije i Republike Srpske", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, dok predsjednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju i Republika Srpska će biti čuvana, zbrinuta i uvijek će se voditi računa o njoj i svim njenim potrebama.

"Na ovaj način naša deca uče da budu sigurna i bezbedna, ali uče i važnu stvar da je njihova Srbija uvek tu za njih i da od njihovih prvih koraka tu da brine o njima, da brine o njihovoj bezbednosti i da znaju da uvek u svom životu na svoju Srbiju mogu da se oslone", poručio je Vulin.

Podjeli ove donacije prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Duško Pešić.

Ćosić je naveo da Vulin veoma često boravi u Istočnom Sarajevu i da ga taj grad, između ostalog, pamti i po tome što je prisustvovao otvaranju Trga Srbija.

"Vulina doživljavamo kao našeg sugrađanina. Ovaj povod je značajan i zajedno sa Agencijom za bezbjednost saraobraćaja Republike Srpske i podršku te agencije u Srbiji značajna je donacija Srpskoj i za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj", rekao je Ćosić i iskazao veliko zadovoljstvo što će ova aktivnost postati tradicionalna.

On je dodao da će se i na ovaj način pokazati koliko Srbija pomaže Republici Srpskoj.

"U posljednje tri gdine Vlada Srbije je izdvojila 53 miliona evra za podršku različitim projektima u gotovo svim opštinama i gradovima u republici Srpskoj koji su najvećim dijelom bili usmjereni u infrastrukturne projekte. Ovdje u Istočnom Sarajevu u svih šest opština dobili smo podršku Srbije i siguran sam da će se ta podrška nastaviti i da će prijateljstvo i bratstvo još više da jača", istakao je Ćosić.

 

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da je ovo druženje agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i Srbije postalo tradicionalno i da je cilj ove posjete da prvačići obogate svoja saobraćajna znanja kroz udžbenik "Bezbjednost saobraćaja".

"Prvi školski koraci treba da budu tvrdi i zdravi, bezbjedni saobraćajni koraci", naveo je Krunić i napomenuo da realizovanje donacije ovih udžbenika počinje u Istočnom Sarajevu, a da će uslijediti i u svim gradovima Republike Srpske, te da će svi prvačići dobiti udžbenike koji tretiraju bezbjednost saobraćaja.

On je precizirao da je više od po 9.000 udžbenika i bojanki donirala Agencija za bezbjednost saobraćaja Srbije.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić rekao je da je ključni cilj bezbjednosti saobraćaja Srbije i Republike Srpske da nema poginule djece.

"Da bismo taj cilj ostvarili neophodno je da svi subjekti učestvuju u izgradnji sistema saobraćajnog obrazovanja dece. Mi, bukvalno, otkako izvedemo bebu iz porodilišta, krećemo sa izgradnjom ispravnih stavova i ti ispravni stavovi se izgrađuju kroz porodicu, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i na taj način stvaramo bezbedne generacije dece pešaka, biciklista, putnika, a kasnije to su bezbedne generacije budućih vozača", naveo je Pešić.

On je najavio da će svaki prvačić u Republici Srpskoj dobiti kljigu "Pažljivkova pravila", predškolci bojanku, te da su pripremljeni različiti poligoni gdje će se pokazati neki modeli učenja kako se u Srbiji radi sa djecom.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Željka Topalić zahvalila je za poklone i istakla da je ovim potpomognut nastavni proces u ovoj školi, koja je najmnogobrojnija na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Topalićeva je poručila da se najmlađi moraju stalno upućivati u osnovna pravila bezbjednosti kako bi izrasli u građane koji će znati da čuvaju sebe i druge u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana