Udruženje građana “Cezar” iz Srpca realizovalo projekat “Zaposli srednjoškolca”: Honorar i radno iskustvo dragocjeni đacima

Dejan Jovičić
Udruženje građana “Cezar” iz Srpca realizovalo projekat “Zaposli srednjoškolca”: Honorar i radno iskustvo dragocjeni đacima

SRBAC - Učenici Centra srednjih škola “Petar Kočić”, njih 20, stekli su prvo radno iskustvo kroz jednomjesečni program zapošljavanja koji je finansiralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS u okviru pilot-projekta “Zaposli srednjoškolca”.

Kreator projekta bilo je Udruženje građana “Cezar” iz Srpca, koje je na ovaj način omogućilo učenicima da zarade prvi honorar i savladaju vještine koje će im biti od koristi prilikom prvog pravog zaposlenja ili daljeg školovanja.

Izvršni direktor “Cezara” Tanja Šnjegota rekla je da su imali prvobitnu namjeru da zaposle deset srednjoškolaca, ali je zbog velike zainteresovanosti taj broj uduplan.

- Učešće u projektu prihvatilo je 16 poslodavaca koji su angažovali srednjoškolce na mjesec. Ministarstvo im je obezbijedilo honorar, a devet poslodavaca je odlučilo da ih dodatno finansijski podrži. Posebno je važno što je među učesnicima bilo i dvoje djece sa posebnim potrebama - rekla je Šnjegota.

Dodala je da radni angažman nije remetio školske obaveze, jer su učenici radili od deset do 20 sati sedmično.

- Ovo je prvi projekat ovakvog tipa u Republici Srpskoj i planiramo da preraste u tradiciju. Nadam se da će pozitivna priča iz Srpca motivisati i druge lokalne zajednice da pokrenu nešto slično - rekla je ona.

Mladi su kroz projekat prošli i obuku u Klubu za traženje posla, koji djeluje u okviru Biroa rada u Srpcu, kao pripremni period prije odlaska na radno mjesto.

- Obuka je trajala dan i učesnici su imali priliku da steknu znanja relevantna za traženje posla, koja su dodatno uticala na njihovo samopouzdanje i motivaciju - rekla je direktor Biroa rada Milanka Šnjegota Srdić.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Nadežda Gavrić, koja je četiri sedmice bila angažovana u osnovnoj školi u Srpcu, kaže da je veoma zadovoljna stečenim iskustvom.

- Prema meni su svi bili korektni i imali smo odličnu saradnju. Rad sa djecom me je ispunjavao i možda jednog dana odlučim da se bavim tim poslom - rekla je Nadežda.

Gimnazijalka Sanja Gačić provela je mjesec u knjižari i parfimeriji i od poslodavca dobila priliku da radi i nakon završetka projekta.

- Prezadovoljna sam jer mi je omogućeno da nastavim da radim kao stalni saradnik, što će biti dobra podloga za neko buduće radno mjesto - rekla je Sanja.

Učenik Nikola Živanić je rekao da je sa prijateljem Nemanjom Kraljem bio zaposlen u Udruženju “Cezar” radeći kao fotograf i videograf na dokumentarnom filmu o projektu.

- Film je prikazao dobre strane ove inicijative i dobio pozitivne ocjene. Nadam se da će motivisati mlade da se i dalje prijavljuju u velikom broju - rekao je Nikola.

Jedan od učesnika u projektu Nikola Gudalović, vlasnik firme “FG” iz Sitneša, koja proizvodi drvenu ambalažu za transport i skladištenje voća i povrća, kaže da je zadovoljan zalaganjem učenika na radnom mjestu.

- Odlična je zamisao da mladi osjete šta je posao. Svi smo uglavnom prošli kroz srednju školu i dobro znamo šta za jednog učenika znači honorar - rekao je Gudalović.

Podrška opštine

U projektu je učestvovala i Opštinska uprava Srbac, koja redovno podržava aktivnosti udruženja “Cezar”.

- Trudili smo se da i mi budemo među učesnicima i angažujemo jednog srednjoškolca. Mladi su stekli korisne radne navike i sigurno je da ćemo podržavati ovaj projekat i dalje - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana