"UDAS" predstavio projekat: Više integrisati osobe sa invaliditetom

GS
Foto: Skrinšot

BANjALUKA - Organizacija amputiraca "UDAS" zajedno sa Helsinškim parlamentom građana i Udruženjem građana "Nešto više" predstavila je danas u Banjaluci svoj trogodišnji projekat čiji je glavni cilj stvarenja socijalne inkluzije i nediskriminacije osoba sa invaliditetom.

"Poenta svih ovih zalaganja je da se shvati da osobe sa inavliditetom nisu homogena grupa bez pola i roda već da imaju sva prava kao svi ostali", rekli su iz "UDAS"

Dodaju da se integracija osoba sa invaliditetom zagovara i promoviše putem organizacije različitih zajedničkih aktivnosti, preko medija, vlasti i javnosti. 

Iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka su istakli i problem pristupačnost u okviru ostvarenja biračkog prava osoba sa invalidtetom, jer kako kažu, većina biračkih mjesta je nepristupačna za njih. 

"Ova nepristupačnost se vidi i kada su u pitanju glasački listići, jer iznošenje glasačkih papira ispred biračkog mjesta nije inkluzija nego separacija", rekli su iz Helsinškog parlamenta.

Iz Udruženja građana "Nešto više" iz Sarajeva naveli su da inkluziju osoba sa invaliditetom ostvaruju kroz njihovo zapošljavanje u organizaciji na određen period.

"Zahvaljući ovom programu zapošljavanja, dokazali smo da model koji radi za sve druge mlade ljude, radi i za osobe sa invalidteitom" , rekli su iz ovog udruženja.

Ovim projektom je obuhvaćeno više ciljnih grupa, među kojima su, pored osoba sa invaliditetom i preživjelih od mina, između ostalih, i organizacije civilnog društva koje nisu primarno organizacije osoba sa invaliditetom, te predstavnici lokalne uprave. 

Projekat "Zajednica različitih, ali ravnopravnih građana" realizuje se od 2018. do oktobra ove godine, sa glavnim fokusom na razvijanje  svijesti o potrebama ovih osoba kao i njihovim ravnopravnim prestavljanju u društvu, a finansira ga Evropska unija sa 500.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana