U Zvorniku potpisan 141 ugovor za zaposlenje 235 radnika

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je danas u Zvorniku 141 ugovor sa nezaposlenim licima i poslodavcima za zapošljavanje ukupno 235 radnika.

Ugovori su potpisani sa korisnicima sa područja Zvornika kojima je Zavod odobrio sredstva po programima sufinansiranja zapošljava i samozapošljavanja za 2022. godinu, a potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Vujičić je rekao novinarima da su potpisani ugovori sa 141 nezaposlenim licem i poslodavcem za zapošljavanje ukupno 235 radnika.

"Svake godine imamo ovakve projekte, a Zvornik, kao lokalna zajednica značajno učestvuje u našim projektima", rekao je Vujičić.

Istakavši da problem nezaposlenosti nije moguće riješiti bez saradnje svih nivoa vlasti, Vujičić je rekao da je, nakon potpisanih ugovora, na poslodavcima da nađu adekvatnu radnu snagu, a da im Zavod za zapošljavanje, odnosno Filijala Zvornik za to stoje na raspolaganju.

Vujičić je rekao da će i demobilisani borci, koji su potpisali ugovore, pronaći najbolji način da realizuju svoje ideje i naglasio da je do sada kroz ove i slične projekte u poslednje četiri godine u Zvorniku zaposleno 800 lica.

On je rekao da, prema posljednjim podacima, na evidenciji u Zvorniku ima 3.800 lica koja čekaju na posao.

Gradonačelnik Zvornika je naglasio da su značajna sredstva izdvojena za zapošljavanje putem nekoliko projekata Zavoda za zapošljavanje i da su u pitanju projekti samozapošljavanja, podrška privrednicima za nova zapošljavanja, odnosno podrška onima koji primaju mlade ljude da ostvare prvo svoje zaposlenje.

"Svake godine imamo realizaciju projekata gdje su ulaganja u Zvorničku privredu od 500.000 do milion KM" , rekao je Stevanović i izrazio očekivanje da će većina ljudi, koji su ovaj put uzeli sredstva za samozapošljavanje ostati i opstati na tržištu, što je veoma važno.

Bojana Kovačević, jedna od onih koji su potpisali ugovore o samozapošljavanju u iznosu od 5.000 KM, rekla je da radi sama, ali da će, ukoliko bi se povećao obim posla, zaposliti jednog radnika.

Ona je pojasnila da je nedavno otvorila krojačku radnju sa dodatnim umjetničkim detaljima na njenim proizvodima.

Dejan Krstić, koji je otvorio fotografsku radnju i dobio podsticaj od 5.000 KM za samozapošljavanje, rekao je da su ti projekti veoma bitni za one koji tek počinju da se bave vlastitim poslom, a i on, kako je rekao, planira da zaposli jednog radnika.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuju "Program finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida u 2022. godini "Zajedno do posla", "Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2022. godini", "Program podrške zapošljavanja mladih sa VSS u statusu pripravnika u 2022. godini" i "Program podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana