U susret “Ilindanskom saboru” na Borikama: Niz manifestacija za sve generacije

S. M.
U susret “Ilindanskom saboru” na Borikama: Niz manifestacija za sve generacije

ROGATICA - Povodom tradicionalnog “Ilindanskog sabora”, koji se održava kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama u opštini Rogatica, biće upriličen niz manifestacija, od onih za najmlađe pa do sportskih takmičenja.

Sabor, koji se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Rogatica, počeće 31. jula “Dječijim igrama bez granica” u organizaciji vrtića “Bambi”.

Cilj je, rekoše u Odboru Sabora, da se okupi što više djece iz svih dijelova opštine i da u igri i pjesmi provedu taj dan na boričkom suncu i vazduhu. Veče uoči Svetog proroka Ilije i jutro na sam Ilindan biće u znaku bogosluženja u crkvi, a poslije svete liturgije 2. avgusta obaviće se paljenje svijeća zadušnica, polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik u krugu crkvene porte, koji čuva uspomene na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtva Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesne zajednice Borike.

Takmičenje za izbor najljepšeg slavskog kolača, koje iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje, neće izostati ni ovaj put. 

Nakon toga slijedi vrijeme sporta i tradicionalno narodno veselje. Biće tu fudbala, atletike u vidu skoka udalj i uvis, bacanja kugle i kamena s ramena, navlačenja konopca, pješačkih i konjskih trka bosansko-brdskih i konja arapske pasmine. Pobjednici u svim disciplinama biće novčano nagrađeni, a narodno veselje podržavaće poznata estradna imena narodne muzike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana