U Srpcu duplim podsticajima do jače privrede

 Dejan Jovičić
U Srpcu duplim podsticajima do jače privrede

SRBAC - Opštinskim podsticajima u iznosu od 30.000 maraka prošle godine zaposlena su 64 radnika u 12 srbačkih privrednih subjekata, što je opredijelilo lokalnu upravu da poveća iznos ove godine na 50.000, a naredne na 60.000 KM.

Ovo je izjavio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić koji je rekao da su posao dobili nezaposleni s evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, što je bio jedan od uslova opštinskog javnog poziva.

- Visina podsticaja zavisila je od broja zaposlenih, a najveći, u iznosu od 5.000 KM, dobila su preduzeća koja su imala deset i više radnika. Uslov je da kod poslodavca zaključno s prethodnom godinom nije došlo do smanjenja ukupnog broja zaposlenih, odnosno da je do raspisivanja javnog poziva njihov broj povećan - rekao je Miholjčić.

Dodaje da će pravilnikom omogućiti da naredne godine podsticaje dobiju i one firme koje zaposle pripravnike odmah nakon završetka srednje škole i fakulteta.

- Namjera nam je da u budućem periodu stimulišemo i nabavku opreme za privredne subjekte, što će zavisiti od raspoloživih sredstava u budžetu - rekao je Miholjčić.

Najviše podsticaja u prošloj godini dobila je klanica peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča koja je po ovom osnovu zaposlila 21 radnika. Direktor firme Velibor Popović rekao je da je broj zaposlenih ove godine porastao sa 268 na 316.

- U proteklih nekoliko mjeseci zaposlili smo oko 50 radnika, a imamo čak 46 njih koji dolaze iz drugih opština. Podigli smo plate za 20 odsto a u narednoj godini ćemo za još deset odsto - rekao je Popović.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da su ukidanjem određenih taksi omogućili stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

- Po osnovu takse za isticanje naziva firme opštinski budžet će u narednoj godini biti manji oko 200.000 KM, ali će to olakšati rad našim privrednicima. Takođe, već duže vrijeme ne povećavamo iznos poreza na nepokretnost, što takođe ide naruku privrednim subjektima - rekao je Dragosavljević.

Iako postoji interes jednog broja privrednika za otvaranje novih ili širenje postojećih pogona, a time i povećanja broja radnih mjesta, najveću prepreku u ovom trenutku predstavlja nedostatak građevinskog zemljišta. Većina parcela u industrijskim zonama Crnaja i Sitneši još prije desetak godina prodata je po podsticajnim cijenama, ali do današnjeg dana ništa nije izgrađeno.

- Zakonske izmjene koje su stupile na snagu 2011. godine nanijele su nam mnogo štete jer su omogućile kupcima da upišu svojinu na zemljištu bez izgrađenih objekata.

Vodimo nekoliko sudskih sporova da vratimo parcele u posjed opštine, neke smo uspjeli, a jedan od sporova trenutno je pred Vrhovnim sudom RS. Pokušaćemo da raskinemo i jedan ugovor o koncesiji zemljišta koje je smješteno uz industrijsku zonu Crnaja kako bismo je proširili za još 20 hektara - rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Srbac, Dario Kresojević.

Iako su parcele prodavane po podsticajnim cijenama od 60 feninga do 75 feninga po kvadratnom metru, mnogi su iskoristili ovu pogodnost i zakonske propuste kako bi došli do većih površina zemljišta koje su kasnije preprodavali po višestruko većim cijenama, čemu su u Opštinskoj upravi u Srpcu odlučni da stanu u kraj, kako bi industrijske zone konačno stavili u funkciju zapošljavanja novih radnika.

Programi

Marko Miholjčić rekao je da je u ovoj godini uloženo oko pola miliona KM za zapošljavanje novih radnika u Srpcu kroz programe Zavoda za zapošljavanje RS. Dodaje da je jedan broj privrednika iskoristio i podsticaje resornog ministarstva za nabavku nove opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana