U Semberiji se zahuktava priprema ogreva za zimu: Veća potražnja podigla cijenu drva

Ljiljana Aleksić
U Semberiji se zahuktava priprema ogreva za zimu: Veća potražnja podigla cijenu drva

BIJELjINA - Dolaskom jeseni u Semberiji se zahuktava priprema ogreva za zimu, a zbog velike potražnje, kao i nedostatka radne snage, cijena je u porastu pa tako metar iscijepanih drva košta 95 maraka, za 15 više nego u istom periodu lani.

Prosječno domaćinstvo u Semberiji troši od šest do deset metara kubnih drveta i od pet do šest tona uglja. Kako ističu prodavci, od drva su najtraženiji bukva i cer, dok je, kada je riječ o uglju, najveće interesovanje za ugljevički i tuzlanski ugalj. Dio stanovništva kupuje i pelet, koji košta od 320 do 350 KM po toni.

- Imamo dosta kupaca koji dolaze, raspituju se za cijenu, ali i kupuju drva i ugalj. Mogu reći da je potražnja trenutno nešto veća u odnosu na prošlu godinu - kaže vlasnik preduzeća za prodaju ogreva “MP Komerc” iz Bijeljine Radomir Stojanović.

Međutim, ističe on i cijena je skočila.

- Trenutno metar košta 95 maraka, a prošle sezone drva su bila 80 KM. Posljednjih mjesec dana cijena je porasla, jer je sve teže doći do sirovine, ali i radne snage - kaže Stojanović. Dodao je da drveni ugalj košta 150 KM, ugljevički 145 KM, a banovićki 195 KM po toni.

- Dupla paleta cijepanih drva je 190 KM i u posljednje vrijeme građani se sve više odlučuju za njih - priča Stojanović.

Prema njegovim riječima, najčešći kupci su penzioneri, koji već od početka ljeta kupuju ogrev u skladu sa svojim mogućnostima.

- Uzima se i na rate, imamo sklopljen ugovor sa Udruženjem penzionera i sa još nekoliko ustanova u gradu - dodaje Stojanović.

Penzionerka Hava Husić došla je da kupi ogrev za predstojeću zimu. S obzirom na to da živi sama, potrebno joj je, kaže, oko pet metara drva i oko dvije tone uglja.

- Grijem jednu sobu i to mi bude dovoljno, nekada i ostane. Penzija je mala, ali snađem se. Ogrev se mora obezbijediti - kaže ona.

Drago Vakčić kaže da se drvima snabdijeva iz vlastite šume.

- Već je suvo, pocijepano, složeno i spremno za loženje. Uvijek trošim osam do deset metara, u zavisnosti od toga koliko je zima jaka - kaže on.

Milenko Milošević koristi električnu energiju za grijanje kuće.

- Mjesečno mi račun dođe oko 150 KM u sezoni. S obzirom na to da je i supruga penzioner, nekako se sastavi kraj sa krajem. Da je jedno primanje, bilo bi preskupo - ističe Milošević.

Toplana

Dio građana koristi usluge Gradske toplane. Bijeljinac Mile Šekerović kaže da očekuje da predstojeće sezone poboljšaju rad.

- Griju ujutro i noću, a po danu slabo, tako da moram da palim i grijalicu. Nije problem i da povećaju cijenu, samo da imamo grijanje 24 sata - kaže Šekerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana