U Šamcu obilježen dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je danas u Šamcu svečanom akademijom, koja je počela intoniranjem himni "Bože pravde" i "Moja Republika".

Zatim je uslijedila minuta ćutanja za sve žrtve stradale pod srpskog zastavom, za srpsku slobodu i jedinstvo, a nakon toga je upriličen bogat edukativno - kulturni program.

Organizatori svečane akademije, održane u galeriji "Stari sat", su Klub istoričara "Posavina", Centar za kulturu i opština Šamac.

Za prisutne je je priređen prigodan recitatorski program, prikazan kratki dokumentarni film o proboju Solunskog Fronta i muzički program Aleksandre Paležnice.

Predsjednik Kluba istoričara "Posavina" Maja Vidović rekla je u svojoj besjedi da su mnogi pokušali da Srbima oduzmu i zatru identitet, da im zabrane vjeru, pismo, "oduzmu vazduh i bace ih u okove".

"Međutim, mi se nikada nismo predali, bili smo jedinstveni i pod jednom trobojkom krenuli u životnu bitku za slobodu", kaže Vidovićeva.

Program akademije prilagođen je svim uzrastima, a ciljna grupa su bili đaci.

"Naša budućnost su djeca, zato je bitno da njima usadimo ljubav prema otadžbini i poštovanje prema žrtvama koje su pale braneći čast naše zemlje", naglasila je Vidovićeva.

Organizatori su pozvali sve građane da sutra istaknu zastave i time pokažu jedinstvo srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana