U ponedjeljak u Zenici početak obnove pravoslavne kapele

Srna
Foto: Vikimedija

SARAJEVO - U zeničkom naselju Gradište u ponedjeljak, 20. septembra, biće ozvaničen obnove pravoslavne kapele porušene u posljednjem ratu u BiH.

Iz Međureligijskog vijeća u BiH saopšteno je da će početkom obnove proslavne kapele koja je jedini preostali srušeni sakralni objekat u ovom kraju biti ozvaničen i početak projekta "U BiH su svi kod svoje kuće" koji Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici sprovodi u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) u BiH.

Na svečanosti povodom početka obnove obratiće se predsjedavajući Odbora za međureligjsku saradnju u Zenici Vlatko Rosić, paroh zenički jerej Marko Maleš, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu Jakub-efendija Salkica, sekretar zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju Kenan Hodžić i predstavnik UNFPA Samid Šarenkapić.

"Raduje nas spremnost Zeničana svih vjera da učestvuju u ovom dobrom djelu, koji sigurno predstavlja zalog za dane i godine života u miru", ističe se u saopštenju iz Međureligijskog vijeća BiH.

Kapela u Gradištu, kod Zenice, u posljednjem ratu u BiH spaljena je i teško oštećena.

Stara kapela u Gradištu sazidana je, prema podacima Mitropolije dabrobosanske, odmah poslije Drugog svjetskog rata. Nova kapela od čvrstog materijala podignuta je 1980. godine i osveštao je tadašnji mitropolit dabrobosanski Vladislav.

Ova kapela jedna je od 24 koje su spaljene i teško oštećene u ratu od 1992. do 1995.godine na području Mitropolije dabrobosanske Srpske pravoslavne crkve.

Na području Mitropolije dabrobosanske u tom periodu je i do temelja srušeno pet hramova, u potpunosti uništeno 26 kapela, dok je 12 manastira i crkava spaljeno i teško oštećeno.

Ozvaničenje obnove kapele planirano je za 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana