U kamenoj Hercegovini nikao prvi maslinjak

Ratomir Mijanović
U kamenoj Hercegovini nikao prvi maslinjak

TREBINjE - Kada je Vukan Kovač robijao u kazamatima ustaškog zatvora "Lora" u Splitu i sa zebnjom čekao svaki novi dan, nije ni pretpostavljao da će, zahvaljujući uzgoju maslina, pronaći svoj mir.

Svoju dugogodišnju ljubav prema maslinama krunisao je jednim pravim, velikim maslinjakom.

Kada je shvatio da je život pobijedio smrt, da će od "Lore" ostati tragovi u duši i tijelu, ali da će ipak živjeti, Vukan je odlučio da ostvari svoj dječački san i u kršnoj Hercegovini zasadi mediteransku biljku.

- Odlučio sam da u Popovom polju, tu odmah ispod rodnog sela Grmljani, zasadim maslinjak. Imamo mi veliki vinograd, ali masline su nam ipak bile novost. Znao sam da me očekuje dosta borbe i rada, ali zajedno sa bratom Neđom počeo sam s ovim poslom - priča Vukan.

Selo Grmljani je smješteno na južnoj strani Popovog polja. Iako je većina  stanovnika znala da je Popovo polje idealno za uzgoj voća, vinove loze pa i povrća, ipak su skeptično gledali na odluku Vukana i Neđe da krenu u proizvodnju nečega što je pripadalo onim pravim primorcima.

Braća Kovač nabavili su sadnice koje su nešto otpornije na niže temperature i sanjali da će jednoga dana biti maslinovog ulja sa tog područja i za prodaju.

- Uzgoj masline ne traži puno truda jer joj je uz prihranu svake druge godine potrebna jesenja rezidba i okopavanje oko stabla i onda samo treba čekati berbu - obrazlaže Vukan.

Na ovu priču nadovezuje se njegov brat Neđo, koji kaže da je maslina kao žena. Koliko joj pažnje pokloniš, toliko će da ti se vrati.

- Vjeruje se i da, ako povrijediš žilu, ona sljedeće godine neće da rodi - kaže Neđo.

Na površini od četiri dunuma braća Kovač imaju oko deset stabala masline koja je ove godine došla na rod. I to kakav rod. Više je plodova nego lišća.

- Više se niko ne čudi maslinjaku. Mnogi hoće da rade ozbiljnije sa maslinama, a nama je ovo sasvim dovoljno - kaže Vukan.

Maslina je biblijska biljka, poznata od davnina. Ta zelena voćka uspijeva samo u južnim, toplijim krajevima jer već kod minus deset Celzijusovih stepeni strada. Najcjenjeniji je plod masline koji se jede sirov ili konzervisan. Međutim, maslina je svoju popularnost stekla zbog ulja koje se nalazi u njenom plodu. Plodovi masline sadrže čak 35 odsto jestivog ulja, koje nije samo začin jelu već i prirodni lijek.

Porodica

Sa terase porodične kuće braća Kovač sa porodicama i majkom Anikom sa zadovoljstvom gledaju na svoj maslinjak koji je u istočnoj Hercegovini raritet. Ipak, jedan žal ostaje, žal što otac Risto nije dočekao da masline rode. Smrt je bila brža, ali braća Kovač imaju nasljednike: Ristu, Branu i Milicu, koji jedva čekaju da dođe subota i da odu u Grmljane kod bake Anike, u maslinjak ili vinograd, njima je svejedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana