U Jahorinu uloženo više od 50 miliona KM”

Srna
U Jahorinu uloženo više od 50 miliona KM”

Jahorina- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je u vještačko osnježavanje na Jahorini uloženo 12 miliona KM sredstava Razvojne banke, a ukupno investiranje Srpske u tu planinu veće je od 50 miliona KM u proteklom periodu.

“Želimo da Jahorina bude jedan od najprepoznatljivijih i najboljih centara, ne samo u Republici Srpskoj, već i u regionu, koji će privući posjetioce i zimi i ljeti. Jahorina je najvažniji privredni potencijal ovog regiona. Zato u nju ulažemo da bi ljudima bilo omogućeno da žive što bolje”, rekao je Dodik novinarima nakon što je posjetio lokaciju na kojoj se gradi vještačko jezero za potrebe sistema vještačkog osnježavanja.

On je izrazio zadovoljstvo jer će jezero biti puno u naredna dva mjeseca, što znači da će vještačko osnježavanje biti u funkciji već ove godine i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Dodik je podsjetio da vještačko jezero neće biti korišćeno samo za osnježavanje, već će na njemu biti organizovani i ljetni sadržaji, sa različitim sportskim aktivnostima i turistička ponuda će se širiti.

On je istakao da ovo nije jedina investicija koja se realizuje u Republici Srpskoj, čiji je razvoj dinamičan zahvaljujući višemilionskim investicijama.

Dodik je naveo da je iza Olimpijskog centra “Jahorina” jedna od najuspješnijih sezona, kako zimska, tako i ljetna.

“Sjećamo se teških dana ovog centra, a sada sa pravom očekujemo sve bolje dane”, rekao je Dodik.

On je najavio da će Pale sa već izrađenim dijelom gondole biti spojene sa Jahorinom s ciljem popunjavanja ponude i omogućavanja korišćenja različitih kapaciteta.

“Mislim da ćemo veoma brzo raditi na proširenju gondole”, dodao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog urađenih poslova na Jahorini, napominjući da je cilj održati što veći broj radnih mjesta.

Predsjednik Srpske je do vještačkog jezera stigao šestosjedom, kao i svi posjetioci.

Zahvalnost predsjedniku i Vladi na podršci

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić izrazio je zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je, kako je naglasio, sve vrijeme vjerovao u njih i stao iza ovog centra kada je bilo najteže.

Ljevnaić je izjavio novinarima na Jahorini da su u toku radovi na akumulaciji sistema za vještačko osnježavanje, na postavljanju cijevi za sistem vještačkog osnježavanja, lansera i topova, a od 22. avgusta počeće punjenje jezera vodom.

Prema njegovim riječima, do sada je urađeno više od pet kilometara cijevi, a u toku su radovi i na novim stazama na Jahorini što ovu planinu vraća na mapu olimpijskih centara.

“Sve ovo daje garanciju novim investitorima da mogu da ulažu u Jahorinu i da će imati sigurnih 120 dana skijanja i 60 dana ljetnje sezone”, istakao je Ljevnaić.

On je dodao da će se svi mali biznisi nadovezivati na njih što će otvoriti mogućnost za nova radna mjesta jer će Jahorina da doživi jedan ozbiljan procvat.

On je istakao da je na konferenciji Svjetske skijaške federacije Olimpijski centar aplicirao za Evropa kup od naredne sezone gdje su već upoznati o radovima na Jahorini za šta su dobili pohvalnu ocjenu.

Napomenuvši da je Olimpisjki centar “Jahorina” angažovan i na pripremama za Evropskske olimpijske igre mladih - EJOF, koje će biti održane na Jahorini, Ljevnajić je naglasio da je sve to moguće realizovati zahvaljujući predsjedniku Dodiku koji ih podržava.

Ljevnaić je pozvao ljude da ove tople dane provedu na planini i da uživaju jer ima mnogo lijepih sadržaja koji ih očekuju.

Član Nadzornog odbora Olimpisjkog centra “Jahorina” Ljubomir  Mrda zahvalio je u ime Nadzornog odbora i rukovodstva ovog centra predsjedniku Republike Srpske na današnjoj posjeti i na ogromnoj podršci koju su pružili i predsjednik Dodik i Vlada Republike Srpske.

“Zahvaljujući toj podršci i velikim ulaganjima, koja samo u posljednjih godinu dana iznose oko 14 miliona konvertibilnih maraka, Jahorina danas sija punim sjajem i spremna je da živi i radi svih 365 dana u godini”, naglasio je Mrda.

Prema njegovim riječima, to je bila vizija i misija tima stručnjaka koji danas vodi Jahorinu, a koju su predsjednik i Vlada Republike Srpske, kao i sam Nadzorni odbor u potpunosti ispratili.

Mrda ističe da je za samo godinu dana rada taj tim oborio sve rekorde, ostvario najbolju skijašku sezonu ikada i poslije osam godina po prvi put zabilježeno je pozitivno poslovanje Olimpijskog centra “Jahorina”.

“Uvjereni smo da će Jahorina, sa završetkom novog sistema vještačkog osnježavanja, kao i sa izgradnjom novih i uređenjem postojećih staza, u novu zimsku sezonu ući potpuno spremna i da ćemo svake godine bilježiti sve bolje rezultate, što će značiti mnogo za dalji razvoj opštine Pale, grada Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske”, ksže Mrda.

On je rekao da su zahvalni Vladi Republike Srpske koja je prije nekoliko dana sa 2,5 miliona konvertibilnih maraka podržala izgradnju infrastrukture za održavanje EJOF-a.

“Ono što mogu da obećam jeste da ćemo, zahvaljujući toj podršci, održavanje Evropske zimske olimpijade mladih u februaru iduće godine dočekati spremni i da će Jahorina, nakon 35 godina od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara, ponovo zasijati olimpijskim sjajem”, poručio je Mrda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana