U Donjoj Trnovi obilježeno 80 godina od ustanka protiv fašizma

Srna
U Donjoj Trnovi obilježeno 80 godina od ustanka protiv fašizma

UGLjEVIK - Na spomen-obilježju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ u Donjoj Trnovi kod Ugljevika večeras je obilježeno 80 godina od dizanja ustanka protiv fašizma.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske vijenac je položio narodni poslanik Dalibor Stević iz Bijeljine, koji je poručio da jubilarna godišnjica dolazi u trenutku kada sile koje su tada pobijeđene, u dijelu međunarodne zajednice, ponavljaju određene retrogradne ideje koje su nekada zacrnile cijeli svijet.

“Veliki broj prisutnih ljudi pokazuje da njegujemo i čuvamo tradiciju antifašizma, te da je srpski narod uvijek bio na pravoj strani jer poštuje slobodu i prave vrijednosti”, poručio je Stević.

Zajedno sa brojnim delegacijama, vijenac na spomen-obilježje položio je i pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH Sergej Kuklev.

U kosturnici ovog spomen-parka iz Drugog svjetskog rata pohranjeni su posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a.

Predsjednik SUBNOR-a Ugljevika Ratko Đurković, koji je organizator skupa, rekao je da je ovaj memorijalni kompleks mjesto sjećanja na borbu protiv fašizma.

“Naš cilj je da što više mladih okupljamo i učimo o istoriji i slobodi, jer je u udžbenicima veoma malo napisano o Narodnooslobodilačkoj borbi”, rekao je Đurković novinarima.

On je zahvalio brojnim delegacijama koje su učestvovale u ovoj manifestaciji, posebno onima koji su došli iz Vojvodine i Srema, koje vežu neraskidive veze iz Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić je u ime domaćina pozdravio skup i naglasio važnost kulture sjećanja na sve žrtve u borbi protiv fašizma.

“Ogroman je broj onih koji su položili svoje živote za slobodu, a posebno nas raduje dolazak potomaka onih koji su branili ovaj kraj iz Srbije”, rekao je Simić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana