U Doboju u toku vakcinacija bez zakazivanja

Srna
Foto: Srna

U Higijensko-epidemiološkoj službi (HES) dobojskog Doma zdravlja danas se AstraZenekinom vakcinom protiv virusa korona vakcinišu lica starija od 65 godina bez prethodnog zakazivanja.

Vakcinacija AstraZenekinom će se odvijati do 14.00 časova, a paralelno se vrši i revakcinacija sutnjikom ve.

Rukovodilac HES-a Milena Brkić rekla je novinarima da je ova zdravstvena ustanova dobila 490 vakcina AstraZeneka, te da se očekuje da će vakcinacija biti završena danas, eventualno sutra.

Brkićeva je najavila da je revakcinacija vakcinom AstraZenekinom predviđena za 12 sedmica.

Prema njenim riječima, uporedo se odvija revakcinacija sputnjikom ve lica starijih od 65 godina, kao i onih mlađih, a hronično oboljelih, dok su već revakcinisani zdravstveni radnici i korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

Ona je navela da je do sada prvu dozu sputnjik ve i AstraZeneke primilo 1.600 lica, a da je zainteresovanost velika.

- Samo da nam ritam pristizanja vakcina bude odgovarajući, ne sumnjam uopšte u uspjehe imunizacije - izjavila je Brkićeva.

Šef Službe porodične medicine Nada Janjetović pozvala je starije sugrađane, pogotovo sa hroničnim oboljenjima i kojima je neophodna zaštita, da iskoriste mogućnost da se bez zakazivanja vakcinišu AstraZenekinom , za koju je naglasila da ju je odobrila Agencija za lijekove BiH.

- Zbog povećanog broja prijema u Ambulantu za respiratorne bolesti morali smo povećati i broj timova, a sve češće nam se javljaju pacijenti mlađe životne dobi, sa težim kliničkom slikom i jedini način da zaustavimo širenje virusa u populaciji jeste redovna vakcinacija - izjavila je Janjetovićeva.

Janjetovićeva je poručila da su sve vakcine provjerene i da građani po tom pitanju ne treba da imaju bojazni.

Danas je vakcinom AstraZeneka vakcinisana i osamdesetpetogodišnja Mufida Hadžikadunić, zadovoljna mogućnošću da primi vakcinu bez zakazivanja, s obzirom na to da zbog posjete kćerci u Holandiji ne može da čeka na redovan termin.

Iz Doma zdravlja Doboj Srni je rečeno da su prošle sedmice dobili 490 doza vakcine AstraZeneka i 108 doza vakcine fajzer, te da se proces imunizacije protiv virusa korona odvija neometano.

Za imunizaciju su se prijavila 4.872 lica starija od 65 godina, kao i 839 lica mlađih od 65 godina, koja pripadaju prioritetnoj grupi prema dijagnozama hroničnih bolesti.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana