U Bosanskom Petrovcu služen parastos za Srbe ubijene u operaciji "Sana 95"

M. L.
U Bosanskom Petrovcu služen parastos za Srbe ubijene u operaciji "Sana 95"

BOSANSKI PETROVAC - Srbi povratnici u Bosanskom Petrovcu upalili su danas svijeće u znak sjećanja na 357 civila srpske nacionalnosti iz osam zapadnokrajiških opština ubijenih u operaciji "Sana 95".

Uz prisustvo nekolicine vjernika, parastos nevinim žrtvama u Sabornom Petropavlovom hramu služilo je sveštenstvo Eparhije bihaćko-petrovačke.

Predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović rekao je za "Glas Srpske" da žrtve ne smiju i neće biti zaboravljene.

- Ovo je tužan dan za sve nas i nikada i nikome ne treba da se ponovi. Sjećajući se najmilijih treba da gradimo bolju budućnost za naše potomke - istakao je Davidović.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić koji je ranije kazao da je 14. septembar dan kada najviše dolaze do izražaja nacionalne podjele u ovoj opštini s obzirom na to da svega nekoliko metara od hrama Bošnjaci slave "oslobođenje".

Zločinačku operaciju koja je trajala od 13. septembra do 12. oktobra 1995. godine predvodio je komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, kome se sudi za zločine u Krajini. O zločinima nad Srbima svjedoči veliki broj snimaka, a posebno su upečatljivi oni na kojima Dudaković naređuje da bude spaljeno sve što je srpsko.

U Drvaru, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Novom Gradu, Sanskom Mostu i Prijedoru, u toj akciji ubijeno je 357 civila. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Bobana Zorić, a najstarija Mika Grubiša(99). Ubijani su i zarobljeni pripadnici Vojske RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana