U Bijeljini otvorena izložba “Djeca Donbasa”

Srna
U Bijeljini otvorena izložba “Djeca Donbasa”

BIJELjINA - U bijeljinskoj galeriji večeras je otvorena umjetničko-dokumentarna izložba fotografija “Djeca Donbasa”, autora Irine Laškevič iz Donjecka i Dena Levija iz Moskve.

Izložbu organizuju Udruženje “Slavjanoserbija” iz Beograda, Centar za kulturu “Semberija” i Srpsko-ruska zajednica “Zavet”.

Prema riječima Olge Milunović, predsjednika Udruženje “Slavjanoserbija”, izložba je nastala kao rezultat istorijskih veza Srbije i Rusije.

“Donbas je često u Srbiji i ne samo u vezi sa problemom koji sada tamo imamo. Izložba je nastala poslije 2014. godine kada nam se obratila autorka sa informacijom da je baš tada bila na teritoriji Donbasa i da je napravila ovu izložbu za koju smo se zainteresovali”, rekla je Milunovićeva.

Ona je istakla da je nakon što je prvi put vidjela izložbu osjetila da se opet ponavlja nešto što nije tako davno bilo i na prostorima Republike Srpske, u Krajni posebno, jer događaji kao da se “preseljavaju sa ove teritorije na teritoriju Donbasa”.

Ona je navela da je akcija “Oluja” u Krajini počela 1995, dodajući da je slična situacija bila u Donbasu 2014. i da se “stalno ponavlja stradanje djece, kolone, zbijegovi”.

“I kad gledamo te kolone obično vidimo dječija lica koja su uplašena, plaču, koja su u blatu i nemoći, a pred njima se nemoćne majke. Ta situacija slična je i tamo, a ta asocijacija pokrenula nas je da ovu izložbu pokažemo svijetu koji mora da zna šta se dešava u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, BiH, Ukrajini - nije bitno gdje u svijetu, bitno je da mi odrasli snosimo odgovornost za sve što se dešava našoj djeci”, dodala je Milunovićeva.

Prema njenim riječima, izložba jeste dokumentarna, ali i umjetnička jer je autor “itekako uspio da prenese emocije svakog djeteta ponaosob i da snažnu poruku o strahotama rata, upravo putem njihovih tužnih, zabrinutih, uplašenih lica”.

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice “Zavet” Savo Cvijetinović rekao je da je Bijeljina prvi grad u Republici Srpskoj u kojem je postaljena izložba koja je prethodno obišla 20-ak gradova u Srbiji.

“Izložba je nastala kao rezultat naše saradnje sa udruženjima u Rusiji, a ovdje se radi o dijelu Ukrajine sa kojim, takođe, imamo saradnju, sa njihovim udruženjima. Interesantna je činjenica da je još u 18. vijeku veća grupa Srba preseljena u Donjeck, a u dogovoru između Austrije i Rusije i tu su dosta dugo, sve do Sovjetskog saveza uživali određenu autonomiju u carskoj Rusiji”, rekao je Cvijetinović.

On je naveo da će ova izložba biti pokazana u svim većim gradovima u Republici Srpskoj.

Sedamdesetak crno-bijelih fotografija djece koja su preživjela ratne strahote tokom tri godine u zonama ukrajinskog Donbasa šalju jasnu poruku koju su prije dvije i po decenije slala i djeca Krajine, poručeno je na večerašnjem otvaranju izložbe koja će u bijeljinskoj Galeriji biri postavljena do 17. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana