U Bijeljini 10.000 oboljelih, neophodna edukacija i prevencija

Srna
U Bijeljini 10.000 oboljelih, neophodna edukacija i prevencija

BIJELjINA - U Bijeljini ima 10.000 oboljelih od dijabetesa i ovo hronično oboljenje je u stalnom porastu, upozorila je predsjednik Udruženja dijabetičara “Diabeta” Sandra Milošević.

Ona kaže da ovo udruženje sa Domom zdravlja Bijeljina cijele godine organuzuje akcije čiji je cilj edukacija stanovništva i prevencija bolesti, a na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa danas su na dva punkta u centru grada organizovali besplatno mjerenje šećera u krvi za sugrađane.

Miloševićeva je navela da je od juna prošle godine obavljeno 2.000 preventivnih pregleda, pri čemu je otkriveno 280 lica sa dijabetesom, a uz podršku Gradske uprave Bijeljina “Diabeta” sprovodi i kampanju “Stop dijabetesu” čiji je cilj prevencija bolesti putem besplatnih pregleda.

Ona je rekla da je od 10.000 oboljelih od dijabetesa u Bijeljini njih 2.400 na insulinu.

“Cilj je prije svega prevencija, a ako bolest postoji da se preuzme kontrola i spriječe akutne i hronične komplikacije”, navela je Miloševićeva.

Na punktovima u centru grada aktivisti “Diabete” dijelili su sugrađanima edukativni materijal i voće kao znak zdravog života, a održana je i promotivna šetnja da bi se ukazalo za značaj fizičke aktivnosti za održavanje zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana