Trebinje: Rizik stradanja motociklista 15 puta veći u odnosu na vozače automobila

Srna
Trebinje: Rizik stradanja motociklista 15 puta veći u odnosu na vozače automobila

TREBINjE - Rizik stradanja motociklista trenutno je do 15 puta veći po pređenom kilometru u odnosu na vozače automobila, rekao je predsjednik Asocijacije za bezbjednost motociklista iz Beograda Vladimir Jevtić. Jevtić je danas održao predavanje u Trebinju predavanje o rizičnim situacijama koje doživljavaju motociklisti, kako ih izbjeći i kako se u njima najbolje snaći, nakon čega će biti izvedena i pokazna vježba.

 

Ovu aktivnost organizovala je Policijska uprava Trebinje u okviru kampanje koju realizuje u julu i avgustu "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", zajedno sa Moto-klubom "TNT" iz Trebinja.

Jevtić je novinarima rekao da će tokom vježbe biti predstavljen trening bezbjedne vožnje u kojem su sublimirana znanja koja su prikupljana posljednjih 15 godina, a odnose se na faktore rizika.

On je ukazao vozačima automobila na značaj poštovanja propisa u saobraćaju jer se šest od 10 nezgoda dogodi između motociklista i vozača automobila.

"Dajte pokazivač pravca, nemojte koristiti mobilni telefon u toku vožnje jer u tom momentu vam je pažnja na duplo manjem nivou. Što se tiče motociklista, pre svega uočljiva zaštitna oprema, edukujte se i pozicionirajte se tako da vas drugi uoče na vreme", ukazao je Jevtić.

Portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić rekla je da je ova uprava za sedam mjeseci evidentirala pet saobraćajnih nezgoda u kojima su motociklisti teže povrijeđeni.

"U toku 2019. godine 24 nezgode su bile sa vozačima motociklista i još par nezgoda sa vozačima mopeda", rekla je Cvijetićeva i dodala da je zadovoljavajuće to što ni u ovoj, ali ni u prethodnoj godini nema poginulih motociklista.

Aleksa Aleksić iz trebinjskog Moto-kluba "TNT" rekao je da je za bezbjedno učešće u saobraćaju neophodno poštovanje ograničenja za sigurnu vožnju, te da je brzina uzrok svih nezgoda na motociklima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana