Trebinje: Pravosudne institucije dobile novu savremenu zgradu

Srna
Trebinje: Pravosudne institucije dobile novu savremenu zgradu

TREBINjE - Pravosudne institucije sa sjedištem u Trebinju - Okružni sud, Osnovni sud i Okružno javno tužilaštvo, od ponedjeljka 17. avgusta, radiće u novoizgrađenoj zgradi. Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević rekao je na konferenciji za novinare da je završen vrlo značajan projekat koji je finansirala Delegacija EU u BiH u okviru projekta jačanja vladavine prava.

On je dodao da je izgradnji ove zgrade znatno doprinijelo Ministarstvo pravde Republike Srpske koje je na ime lokacije i prostora ustupilo ranije zgradu Okružnog suda u Trebinju, platilo okolno uređenje i troškove izdavanja građevinske dozvole, te opremilo cijelu zgradu novim namještajem.

"Važan je doprinos grada Trebinja koji je ustupio lokaciju za ovu zgradu, oslobodio troškova rente, te obezbijedio sve komunalne priključke. Veliki doprinos ovoj aktivnosti dali su i nosioci pravosudnih funkcija ovog grada", rekao je Stević novinarima.

On je naveo da novoizgrađena zgrada ima oko 2.600 metara kvadratnih poslovnog prostora.

"Sastoji se od modernog arhivskog prostora u suterenu koji zadovoljava sve uslove predviđene Zakonom o arhivskoj djelatnosti. Postoje prostorije za zadržavanje, poseban ulaz za dovođenje, privođenje osumnjičenih, imamo veliku sudnicu Okružnog suda, u prizemlju su pisarnice i u prizemlju u dijelu koji pripada Osnovnom sudu je takođe veća sudnica", precizirao je Stević.

On je dodao da je prostor savremeno informatički opremljen, te da se sva suđenja snimaju, a takođe postoji mogućnost saslušavanja svjedoka putem video-linka sa bilo koje pozicije u svijetu.

"Takođe, u ovoj zgradi postoji centar za podršku svjedocima koji će pružati usluge svim ugroženim svjedocima i za potrebe Okružnog suda i za potrebe Osnovnog suda", rekao je Stević.

On je kvalitet rada pravosudnih institucija na području Trebinja i Hercegovine ocijenio kao veoma dobar, navodeći za primjer da je u prvom polugodištu Okružni sud u Trebinju uradio više od 400 predmeta.

"Oko 100 predmeta je bilo predmet ocjene Vrhovnog suda Republike Srpske i imamo samo jedan ukinuti predmet, prema tome potpuno smo ažurni. Mogu tvrditi da sudovi na području Trebinja, odnosno Hercegovine, ostvaruju svoj zadatak predviđen zakonom o sudovima", istakao je Stević.

Sekretar Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović naglasio je da je riječ o savremenom prostoru, prilagođenom namjeni i izrazio nadu da će posao pravosudnih institucija biti olakšan.

"Za nas je značajno da imamo arhivski prostor i prostor za deponovanje oduzetih predmeta, što nismo imali u prethodnoj zgradi, a takođe i pritvorske jedinice, prostor za prepoznavanje lica, za psihologa i slično", rekao je Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana