Trebinje: Podijeljene junice za za devet poljoprivrednih domaćinstava

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - U Trebinju je danas organizovana podjela visokokvalitetnih steonih junica za devet poljoprivrednih domaćinstava, ukupne vrijednosti 59.000 KM, a grad Trebinje je učestvovao sa 5.000 KM.

Junice su obezbijeđene iz projekta IFAD, koji zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, grad Trebinje, Agrarni fond i mljekara "Pađeni".

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina izjavio je novinarima da su mogućnost da dobiju ova grla imala domaćinstva koja su upisana u njihovu bazu podataka i koja imaju između dvije ili sedam junica na muži.

On je naveo da su olakšice poljoprivrednicima bile od 40 do 60 odsto, u zavisnosti od uslova, dok je ostatak novca obezbijedila lokalna zajednica i kooperanti koji su prošli na konkurs.

"Grad Trebinje je putem Agrarnog fonda u posljednjih šest godina uložio ogromna sredstva i podržava sve projekte iz poljoprivrede. Ovo je dokaz dobre saradnje lokalne zajednice i Vlade Republike Srspske, sa kojim smo povećali stočni fond na području grada Trebinja", napomenuo je Dutina.

Menadžer klastera "Stara Hercegovina" Danijela Salatić navela je da su junice dodijeljene u okviru projekta razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede, a ispred Međunarodnog Fonda IFAD, koji podržava male poljoprivredne proizvođače, a da će na području istočne Hercegovine podijeliti 100 junica.

"Ukupna vrijednost projekta je 1.280.000 KM, a osim Hercegovine, i na području Romanije, Sarajeva i Podrinja je od juče počela raspodjela 100 junica. Cilj je da se proizvodnja mlijeka podigne na veći nivo jer je mnogo manje sirovine u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu", rekla je Salatićeva.

Ona je navela da je klaster "Stara Hercegovina" nosilac biznis plana, dok je mljekara "Pađeni" iz Bileće lider biznis plana, te zahvalila svim opštinama koje su potpisnice sporazuma i podržavaju svoje proizvođače.

Poljoprivrednik Dragan Popovac iz sela Ljubomir kod Trebinja rekao je da će
mu junica značiti mnogo, te da bi bez ovoga na teži način kupio kravu.

"Značiće mnogo jer imam sedmoro djece. Imam dvije krave, ovo je olakšalo mnogo jer je riječ o skupocjenoj kravi i nije jednostavno izdvojiti toliko novca za nju", rekao je Popovac, koji se, uglavnom, bavi prodajom sira.

Podjela junica je počela i u ostalim hercegovačkim opštinama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana