Trebinje: Počela obuka za planinarske vodiče

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- Grad Trebinje i Planinarsko udruženje "Vučji zub", u saradnji sa Fondacijom "Helvetas-Moja budućnost", organizuju višednevnu obuku planinarskih vodiča u Trebinju, a vrijednost ovog projekta je oko 65.000 KM.

Po polovinu sredstava obezbjeđuje grad, a polovinu Fondacija "Helvetas".

Obuku vode istaknuti članovi Planinarskog saveza Republike Srpske i Srbije, kao i članovi Planinarskog udruženja "Vučji zub", saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

"Kandidati će naučiti kako da rade projekte i kako da ljude odvedu na brdo, u prirodu, da im tamo bude lijepo i da ih apsolutno bezbjedno vrate kući", rekao je Slobodan Gošmanac, instruktor u službi vodiča Republike Srpske i službi vodiča Planinarskog saveza Srbije.

Gošmanac je pohvalio gostoprimstvo u Trebinju i zahvalio organizatoru obuke gradu Trebinju.

Sekretar Planinarskog saveza Srpske Ranka Savičić istakla je da će članovi Saveza, osim obuke koju provode u Trebinju, obići postojeće planinarske staze i utvrditi stepen njihove uređenosti, kako bi Trebinje dobilo licencirane staze koje će planinari i svi rekreativci moći preuzeti i preko Dži-Pi-Es sistema.

Član Planinarskog društva Jahorina Igor Tošić, koji je i polaznik obuke za vodiče treće kategorije, pohvalio je organizaciju obuke u Trebinju, te uputio riječi zahvalnosti Gradskoj upravi i gradonačelniku Mirku Ćuriću, što je prepoznao važnost jednog ovakvog projekta.

Ćurić je istakao da Trebinje ima dugu planinarsku tradiciju i da su neophodni licencirani vodiče koji turiste mogu voditi u obilazak okoline Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da ovim projektom nije planirana samo obuka planinarskih vodiča, već i nabavka određene opreme za planinarski dom na Ublima kako bi ovaj objekat bio opremljeniji i kako bi se doprinijelo razvoju ruralnog turizma u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana