Trebinje okupilo 100 turističkih kompanija

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- U Trebinju su se danas okupili predstavnici 100 turističkih kompanija iz zemalja Balkana na konferenciji "Jačanje regionalnih turističkih proizvoda" i tom prilikom je poručeno da je potrebno definisati zakonska rješenja radi rasterećenja privrede.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je danas u Trebinju da sve grane privrede imaju interes da se turizam razvija.

On je naveo da turizam kao ključna grana privrede traži od donosioca odluka da definišu zakonske propise i rješenja radi rasterećenja privrede.

"Ako pogledamo da je u vrijeme pandemije turizam bio jedan od najpogođenijih grana, onda nam je ovo jedno osvježenje", naveo je Egrlić i podsjetio da zemlje iz regiona daju različite vidove podsticaja turističkim radnicima.

On je napomenuo da je skup organizovan da bi se promovisali zajednički turistički potencijali, umrežile turističke agencije iz regiona i kako bi pokušali kreirati jedinstven zajednički turistički proizvod.

Predstavnik Privredne komore Srbije Marko Mandić rekao je da se, zajedno sa privrednim komorama regiona, radi na stvaranju zajedničkog privrednog tržišta.

"Stvaranje zajedničkog tržišta je nešto što donosi korist svim našim kompanijama i doprinijelo bi stvaranju zajedničkog turističkog regionalnog proizvoda", istakao je je Mandić.

Načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja Bojan Vučurević rekao je da je pomenuta i destinacija koja je pobijedila u takmičenju top-100 destinacija - "Hercegovačka kuća", u kojoj su povezani mali poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i koja je za četiri godine opravdala svrhu.

On je dodao da je šansa Trebinja u proizvodnji zdrave hrane.

Konferenciju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa komorskim investicionim forumom regiona, s ciljem upoznavanja i umrežavanja turističkih radnika iz BiH i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana