Trebinje: Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

Srna
Trebinje: Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

TREBINjE - Grad Trebinje i Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost" danas su akcijom uređenja i čišćenja grada, podjelom sadnica cvijeća, kao i druženjem djece predškolskog uzrasta koja su crtala o temi ekologije, obilježili Međunarodni dan zaštite životne sredine, s ciljem da se skrene pažnja na značaj očuvanja čiste i zdrave životne sredine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da se grad Trebinje kao i svake godine priključuje obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životne sredine i zajedno sa Javnom ustanovom "Ekologija i bezbjednost" pruža apsolutnu podršku ovoj akciji.

On je pojasnio da su u akciju uključeni prije svega gradsko komunalno preduzeće i javne ustanove čišćenjem i uređenjem grada, ali i najmlađi sugrađani koji svojim crtežima ukazuju na značaj očuvanja životne sredine.

"Sugrađanima smo poklonili cvijeće, sve s ciljem uljepšanja našeg grada i smatramo da je ta akcija vrijedna pažnje i treba je podržati. Imamo sreću da je naš grad čist, da je kod većine stanovništva izgrađena ekološka svijest, ali ovo je još jedan način da se svi uključe", rekao je Milošević novinarima.

On je dodao da se grad Trebinje ove godine pridružio obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životne sredine u mjeri koliko je to moguće zbog epidemiološke situacije.

"Mislim da je i ovo dovoljno i da će svakim danom ekološka svijest naših građana biti sve veća", rekao je Milošević.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan rekao je da su danas povodom Svjetskog dana životne sredine nadležne službe grada Trebinja na terenu u akciji čišćenja i uređenja grada.

"Svakako je tu sa nama kao partner i Turistička organizacija. Veza između zdrave životne sredine i turizma potpuno je jasna. Uređenjem grada dajemo snažan podstrek razvoju turizma i da naš grad poslije vrlo teškog perioda proteklih nekoliko mjeseci krene ponovo da živi punim plućima", istakao je Bekan.

On je izrazio zahvalnost građanima Trebinja koji svojom ekološkom sviješću doprinose da grad bude čist i uređen. Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se svake godine 5. juna u više od 100 zemalja.

Na taj način UN širom svijeta razvijaju svijest o životnoj sredini i podstiču političku pažnju i akcije vezane za unapređenje kvaliteta životne sredine.

Na ovaj način razvija se ekološka svijest i skreće pažnja na posljedice pojedinih ljudskih aktivnosti, kao što su zagađivanje vazduha, vode, zemljišta i uništavanje šuma, koje ugrožavaju život na planeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana