Trebinje: Kazne za lica kojima zapaljena vatra izmakne kontroli

Srna
Trebinje: Kazne za lica kojima zapaljena vatra izmakne kontroli

TREBINjE - Policijska uprava Trebinje apeluje da građani prilikom paljenja vatre na otvorenom uzmu u obzir vremenske prilike, da obrate pažnju na sve druge okolnosti koje mogu uticati na nekontrolisano širenje vatre i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora, poštujući zakonske propise.

Iz Policijske uprave su naveli da Zakon o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite od požara zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice.

Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Pošto se u narednom periodu očekuje intenzivno čišćenje poljoprivrednih parcela, Policijska uprava Trebinje apeluje da vlasnici kao i druga lica kojaučestvuju u paljenju vatre obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru neostavljaju bez nadzora, te da prije nego što napuste parcelu provjere da li je vatra ugašena.

Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana