Tradicionalni festival u Sitnešima kod Srpca: Ispekli bika od 743 kilograma

D. J.
Tradicionalni festival u Sitnešima kod Srpca: Ispekli bika od 743 kilograma

SRBAC - Nema opstanka i razvoja sela i druženja na kojima se njeguju tradicija i običaji i promovišu sve blagodeti seoskog života, poruka je koja je upućena sa četvrtog “Bik festa” u Sitnešima kod Srpca koji je okupio više stotina posjetilaca iz Srpca, okolnih gradova i dijaspore.

Grupa Sitnešana pripremila je bika na ražnju težine 743 kilograma, koji je nabavljen na farmi Miloša Ilića u ovom selu, a konzumacija za prisutne je bila besplatna. Milovan Popović, jedan od članova organizacionog odbora, rekao je da su željeli na ovaj način da otrgnu od zaborava nekadašnja seoska okupljanja.

- Izabrali smo period kada dolazi veći broj naših sugrađana iz Slovenije, Njemačke, Holandije i drugih zemalja. Naša ideja je prihvaćena još od prvog “Bik festa”, što potvrđuje da je društveni život na selu i te­ kako aktivan - rekao je Popović.

Na pripremi bika je bilo angažovano šest majstora, a jedan od njih je bio Vid Babić koji je rekao da su spremili razne začine i specijalni sos kako bi meso imalo specifičan ukus i miris.

- Pekli smo bika više od 24 časa u nekoliko smjena, ali isplatilo se, svi su bili zadovoljni, a neki su se vraćali po svoju porciju i po četiri do pet puta - rekao je Babić.

Podršku organizaciji “Bik festa” pružili su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i opština Srbac.

Ministar trgovine i turizma Denis Šulić, koji je posjetio manifestaciju, rekao je da se lično uvjerio u entuzijazam i upornost mještana koji se svesrdno trude da sačuvaju kontinuitet ovog događaja.

- Na ovaj način čuvamo istinske vrijednosti i tradiciju. “Bik fest” ima važnost i sa turističkog aspekta, ali je najveći značaj u okupljanju naroda. Drago mi je što je posjećenost velika i nadam se da će rasti iz godine u godinu - rekao je Šulić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana