Tradicija u Srpcu okuplja bajkere, veslače i traktoriste

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Popularne srbačke turističke manifestacije koje imaju višegodišnju tradiciju i okupljaju brojne posjetioce ovog ljeta bi ponovo mogle postati mamac za turiste iz Republike Srpske i regiona nakon popuštanja epidemioloških mjera.

Jedna od njih je “Srbačka regata”, koja se održava 16. put na dionici od Kukulja do Srpca, dugoj 25 kilometara i svake godine privlači ljubitelje rijeka iz cijele banjalučke regije, pa čak i Srbije. Predsjednik Organizacionog odbora Jordan Kuvalja kaže da je regata planirana u nedjelju, a početak spusta je u deset časova na lokalitetu nekadašnjeg pontonskog mosta u Kukuljama. Plovidba će trajati oko pet časova, a okončaće se na ušću Vrbasa u Savu, gdje je planiran ručak za sve učesnike.

- Imamo već oko 20 prijavljenih ekipa iz nekoliko opština i vjerujem da će do početka regate biti i više. Volimo rijeke i veliki smo zaljubljenici u prirodu, a cilj naše manifestacije i jeste da apelujemo na svijest o potrebi zaštite životne sredine. Učestvujemo na sličnim događajima u regionu, pa je tako naša ekipa nedavno bila na “Drinskoj regati” u bratskoj opštini Ljubovija, čiji predstavnici i nama često uzvrate posjetu  - rekao je Kuvalja.

“Srbačka regata” nije održana jedino prošle godine u sadašnjem obliku, zbog pandemije, ali su se Vrbasom simbolično provozala tri čamca Ronilačkog kluba “Žabac” iz Srpca kako se tradicija ne bi prekidala.

Pored bogatih turističkih potencijala, Srbac je poznat kao izrazito poljoprivredni kraj, što je bio motiv da se petu godinu zaredom organizuje popularna “Traktorijada”, jedna od najposjećenijih u ovom kraju Srpske. Prošle godine je pistom za poljoprivrednu avijaciju u Poveliču prodefilovalo 200 traktora, a organizatori obećavaju dobru zabavu.

- Zakazali smo “Traktorijadu” za 31. jul i stižu nam učesnici iz cijele Republike Srpske i FBiH, koji će se takmičiti u navlačenju traktora i vuči klada. Početak takmičenja je u 12 časova, a ulaz je besplatan. Sve više se čuje za nas i prošli put su nam u gostima bili čak i traktoristi iz Poljske, a kada se smiri ova situacija, biće ih sigurno i iz drugih zemalja - rekao je jedan od organizatora Aleksandar Nježić.

Već uveliko teku pripreme i za šesnaestu srbačku “Motorijadu”, koja će se održati od 6. do 8. avgusta na platou kod sportske dvorane “9. januar”. Pored rok koncerata, planiran je defile ulicama Srpca, a očekuje se više od stotinu bajkera iz cijelog regiona. Domaćin manifestacije je Moto klub “Izgubljeni”, koji je za učesnike iz Srpske i okolnih zemalja obezbijedio besplatnu večeru, a onima koji prenoće, kafu i doručak.

- Srećni smo što je epidemiološka situacija bolja i što ponovo organizujemo manifestaciju nakon dvije godine. Prošle godine nije bilo “Motorijade”, ali smo obišli grobove preminulih članova našeg kluba Stojana Vujasina i Ljubiše Mikića i u njihovu čast priredili počasni defile - rekao je jedan od članova MK “Izgubljeni” Vlado Đukić.

Nakon prošlogodišnje pauze, na stadionu za male sportove ovih dana je počeo i gradski turnir u malom fudbalu, koji se održava skoro šest decenija i najpopularnija je sportska manifestacija u gradu. Turnir je okupio 20 timova iz cijele regije i trajaće dvije sedmice, a pobjedniku će pripasti nagrada od 3.000 KM.

Podršku u organizaciji ovih događaja pružila je i opština Srbac, koja ih je uvrstila u kalendar kulturnih i sportskih manifestacija koje se finansiraju iz opštinskog budžeta.

“Urban fest”

U subotu, 31. jula, na gradskom trgu planiran je i prvi srbački “Urban fest” u organizaciji Udruženja žena Srbac, na kojem će biti predstavljena gastronomska ponuda, odjevni predmeti, suveniri i drugi proizvodi ovog udruženja. U planu je i organizacija koncerata na kojima će se predstaviti talentovani srbački i banjalučki muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana