Tomaš: Zaključak Okružnog suda potvrđuje nelegalnu smjenu direktora Doma zdravlja

Srna
Tomaš: Zaključak Okružnog suda potvrđuje nelegalnu smjenu direktora Doma zdravlja

PRNjAVOR - Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je danas da je zaključkom Okružnog privrednog suda Banjaluka potvrđeno da je smjena direktora Doma zdravlja Prnjavor Svjetlane Malić (SNSD) i imenovanje za v.d. direktora Bojana Subotića (DNS) urađena suprotno zakonskim procedurama.

On kaže da je juče došao u posjed zaključka Okružnog privrednog suda u vezi upisa u sudski registar promjene lica ovlaštenog za zastupanje u kojem se nalaže Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Prnjavor, kao predlagaču, da u roku od osam dana dostavi saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. U istom zaključku se navodi da ukoliko se ne ispoštuje traženo Sud će prijavu o upisu odbaciti.

-To je potvrda onoga što sam govorio na vanrednoj skupštini održanoj 29. juna kada sam upozorio rukovodstvo Skupštine i odbornike da se krše procedure i zakon koji, između ostalog, nalaže da se razrješenje direktora i imenovanje novog vrši uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite-  napomenuo je Tomaš na današnjoj konferenciji za novnare.

Tomaš dodaje da ima saznanja da je nova skupštinska većina juče poslala resornom ministarstvu zahtjev za saglasnost i napominje da nema tog ministra i ministarstva koji mogu prekršiti zakon i izdati naknadnu saglasnost.

-Zakon jasno traži prethodnu saglasnost, a ona u ovom slučaju nije tražena. U skladu sa ovim desiće se da Dom zdravlja trenutno nema direktora niti postoji zakonska mogućnost da se upiše na osnovu rješenja kojeg su oni donijeli na Skupštini što otvara novi proces, odnosno postupak se mora vratiti na Skupštinu opštine - pojasnio je on.

Kako kaže Tomaš, ovo je i dokaz kako radi nova skupštinska većina i SDS, „lome stvari preko koljena, rade netransparentno, nezakonito i na štetu građana, u ovom slučaju na štetu pacijenata i radnika Doma zdravlja Prnjavor i na štetu DNS-a kao svojih koalicionih partnera“.

Tomaš je istakao da će se ista stvar za dva-tri mjeseca desiti i sa skupštinskim rukovodstvom.

-Razlika je u tome što oni primaju platu za mjesta na koja su nezakonito imenovani, a onog momenta kada se dokaže da to nije ispravno, kada opština bude imala štetu jer plaća dva predsjednika i potpredsjednika ja ću podnijeti krivične prijave protiv svih koji su glasali za takvu odluku - napomenuo je načelnik opštine Prnjavor.

On je naglasio da je jedno kada se čini krivično djelo u neznanju, a nešto sasvim drugo kada ste na to upozoreni i radite s namjerom.

-Oni su i za Skupštinu i za Dom zdravlja upozoreni - zaključio je Tomaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana