Tomaš: Radnicima kompanije "Veli" omogućena besplatna pravna pomoć

Srna
Tomaš: Radnicima kompanije "Veli" omogućena besplatna pravna pomoć

PRNjAVOR- Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš razgovarao je danas sa radnicima preduzeća "Veli" /The Welly/ iz Prnjavora koji su prije dvadesetak dana zbog blokade računa poslati kućama na čekanje, kojima je obećao besplatnu pravnu pomoć.

Gašenjem mašina u preduzeću koje je uspješno poslovalo od 2012. godine i najveći dio proizvoda plasiralo na inostrano tržište status oko 90 radnika postao je neizvjesan.

Tomaš je istakao da će opština Prnjavor ovim radnicima omogućiti besplatnu pravnu pomoć kako bi, prije svega, riješili probleme iz radnog odnosa.

"Drugi vid pomoći će biti posredovanje u zapošljavanju ukoliko se za tim ukaže potreba i ne mogne nastaviti njihov radni angažman u ovom preduzeću", istakao je on.

Tomaš je napomenuo da je današnjem sastanku prisustvovalo i rukovodstvo preduzeća kako bi razgovor u potpunosti bio transparentan, te da radnici znaju da opština nije direktno nadležna za rješavanje njihovog problema, ali vjeruju institucijama lokalne zajednice.

"Prioritet je zaštita interesa radnika, kako im pomoći da riješe problem iz radnog odnosa i naplate potraživanja po osnovu plata. S druge strane advokati će raditi na zaštiti interesa opštine jer je ovoj firmi koja je poslovala u Poslovnoj zoni prodato zemljište u vlasništvu opštine pod povoljnijim uslovima od tržišnih", rekao je Tomaš.

Radnik preduzeća Emilijan Petrešin kaže da on niti njegove radne kolege ne znaju tačan razlog zbog kojeg ne rade već oko mjesec dana.

"Još nismo dobili rješenja o otkazu, duguju nam dvije plate i otpremnine, radnici koji su na bolovanju za sada imaju socijalno i zdravstveno osiguranje, ali drugih isplata nema", pojasnio je Petrešin.

On je podsjetio da situaciju dodatno otežava činjenica da je u ovom preduzeću radio veći broj bračnih parova čime je direktno ugrožena egzistencija njihovih porodica.

"Ima slučajeva da je iz jedne porodice radilo njih četvoro, ljudi su zaduženi kreditima, školuju djecu, stižu računi za režije, a nemamo nikakvih primanja", naveo je Petrešin.

On je u ime radnika zahvalio načelniku Tomašu na iskazanoj podršci i omogućenoj pomoći u borbi za ostvarenje osnovnih prava i izrazio nadu da će se nastala situacija razriješiti u što skorije vrijeme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana