Talentovana Helena iz Vlasenice Niže petice u dnevniku i trojke na parketu

Milijana Latinović
Talentovana Helena iz Vlasenice Niže petice u dnevniku i trojke na parketu

Vlasenica - Košarka je moja najveća strast i svakom novom utakmicom sve sam bliže ostvarenju snova na parketu. Moja Vlasenica je kolijevka prvih pokušaja, uspona i padova, a Crvena zvezda klub u kojem je ovaj sport dobio neku novu dimenziju.

Prisjetivši se početaka sportske karijere, tim riječima je učenica prve godine Sportske gimnazije u Beogradu, talentovana Helena Kovačević iz Vlasenice opisala za “Glas Srpske” šta za nju znači košarka i to što je odnedavno stalni član juniorske i kadetske ekipe u jednom od najtrofejnijih klubova, Crvenoj zvezdi.

I nisu trojke na parketu jedino po čemu je ona prepoznatljiva. Prvo polugodište u Sportskoj gimnaziji završila je kao jedini učenik u generaciji sa svim peticama. Ljubav prema sportu Helena je naslijedila od oca, koji se profesionalno bavio fudbalom, a želja joj je, ističe, da jednog dana u dresu reprezentacije ostvari i svoje i njegove snove.

- Košarka je moja strast, zahtijeva lojalnost i odgovornost, a vraća mi mir i ispunjenje sna. Ljubav prema sportu i igra pokreću cijeli moj svijet i to je jedini recept za postizanje uspjeha. Želja za napredovanjem, razvijanjem i nastavkom karijere razlozi su zbog kojih sam prihvatila poziv jednog od najtrofejnijih klubova Crvene zvezde, gdje mi je pružena velika šansa za uspjeh - istakla je Helena zahvalivši treneru koji je podržava i vjeruje u nju. Na terenu, ali i u životu, vodilja su joj vjera i upornost.

Još prije dvije godine prvi put je zaigrala u Zvezdinom dresu i igrala samo važnije utakmice, a odnedavno je stalni član tog tima.

- Prva utakmica koju sam u dresu crveno-belih odigrala bila je protiv Grl basketa, gdje sam ostvarila učinak od 25 poena i time zvanično potvrdila dolazak u Zvezdu. Osjećaj je bio neopisiv. Osjećala sam ogromno uzbuđenje, strah i pozitivnu tremu kada sam prvi put obukla crveno-bijeli dres. Bilo je važno samo da dam sve od sebe i da srce ostavim na parketu - prisjetila se Helena prve utakmice u dresu Crvene zvezde i dodala da je ta prva utakmica imala posebnu draž. Sa osmijehom dodaje da je broj 13 na njenom dresu ipak srećan broj.

Iako je za uspjeh potrebno mnogo odricanja, zahvaljujući predanom radu i trudu, uspijeva da uskladi sve svoje obaveze.

- Škola je moja obaveza, a košarka ljubav. Kada me pitaju kako sve postižem, obično kažem da je veoma važno ostati motivisan, posvećen i požrtvovan, a potrebno je i mnogo odricanja. Rad, kontinuitet i strpljenje su ključ za uspjeh - rekla je Helena. Istakla je da nema idole, ali da se oduvijek divila čuvenom Draženu Petroviću.

- On, njegov pristup treningu i utakmicama od prvog dana kada sam stala ispod koša za mene su najveća inspiracija - kazala je ova Vlaseničanka i dodala da su joj roditelji i stric najveća podrška i oslonac na putu kojim hrabro korača ka zacrtanim ciljevima. Pripremajući se užurbano za iduću utakmicu Helena je poručila da košarka čini da bude bolja osoba i pozvala vršnjake da vrijeme posvete sportu.

- Bilo da je fudbal, tenis ili košarka, baveći se sportom čovjek nauči da istraje, istrpi, ne odustane, prihvati poraz i još jače zgrabi pobjedu - poručila je ova Helena.

Nagrade

Helena Kovačević je istakla da je njen tim u Vlasenici više puta bio prvak regionalnih i republičkih takmičenja.

- Na tim takmičenjima osvojila sam četiri pojedinačne nagrade, dva puta sam proglašena za najbolju igračicu regionalnog turnira, a isto toliko pojedinačnih nagrada pobrala sam na republičkim turnirima. Timski uspjeh je ipak ono što mi daje vjetar u leđa - ispričala je Helena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana