Sve spremno za doček patrijarha Porfirija u Bratuncu

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC- U Bratuncu je sve spremno za večerašnji doček Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, koji dolazi u kanonsku posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj i sutra će služiti parastos za 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, rekao je načelnik bratunačke opštine Srđan Rankić.

On je precizirao da će sutra biti obilježeno 30 godina od velikog srpskog stradanja u srednjem Podrinju u posljednjem ratu u BiH.

Prema programu, predviđeno je da u 8.00 časova patrijarh Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, a nakon toga će litija krenuti do bratunačkog groblja.

U 10.30 časova patrijarh Porfirije će služiti parastos uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i sveštenstva, a zatim će kod spomen-krsta vijence i cvijeće položiti najviši predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije.

Program će biti nastavljen na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu, gdje je u 12.00 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, te umjetnički program.

Obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju održava se pod geslom "Trideset godina zločin bez kazne" u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Koordinacionog odbora regije Birač.

Među 3.267 poginulih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu je i 69 poginulih i 22 zarobljena, pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Od 22 zarobljena srpska borca njih 10 se još vode kao nestali.

Za brojne masovne zločine nad Srbima koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine još niko nije odgovarao.

Sutrašnjem obilježavanju 30 godina od srpskog stradanja prisustvovaće veći broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije, a najavljen je dolazak i velikog broja građana iz svih opština birčanske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana