Svaki zaron jača ljubav prema sportu pod vodom

Ratomir Mijanović
Svaki zaron jača ljubav prema sportu pod vodom

Trebinje - Ronjenje je veoma iscrpan i skup sport, a pogotovo kada se njime bavi više generacija u porodici, kao što je slučaj kod Vukovića iz Trebinja gdje je otac Aleksandar ronilac, ali i njegova dvojica sinova Dušan u Vuk.

Sa istim oduševljenjem i voljom raduju se svakom novom zaronu, jer ljubav prema istraživanju pod vodom jača je od straha. Otac i sinovi članovi su trebinjskog Ronilačkog kluba "Posejdon", a pričaju da samo supruga i majka Olja iz njihove porodice ne roni iako je dugo godina bila aktivan ronilac.

- Nisam čuo da na našim prostorima ima porodica sa tri ronioca. Dušan i Vuk od malih nogu vole da rone. Oni su poslušna djeca, a to je u ovom sportu i te kako važno. Ronjenje je skup sport, ali uspijevamo da se njime bavimo, uvjeren sam na visokom nivou - kaže Aleksandar.

Sin Dušan naslijedio je od oca ljubav prema ronjenju i svaki put s nestrpljenjem iščekuje kada će obući ronilačko odijelo i krenuti pod vodu. - Prvo sam gledao tatine video-kasete, a onda sam ga pratio na ronilačkim zahvatima. Malo-pomalo, "ušlo mi je to u krv" i već 11 godina se bavim ronjenjem. Psihički i fizički moramo biti spremni za ronjenje. Strah postoji, ali ga prevladamo - kaže srednjoškolac Dušan.

Najmlađi član i miljenik kluba je jedanaestogodišnji Vuk koji, osim ronjenja, voli i košarku.
- Strah postoji, ali ipak uđem u vodu i ronim. Svaki zaron je nepredvidiv, ali ako ima straha, ima i opreza. Uvijek je to nova avantura - priča Vuk. Njihov otac u šali kaže da im je ronjenje "porodična zaraza" koja iziskuje mnogo novca i ulaganja. Solidna oprema za jednog ronioca, ističe Vuković, košta oko 10.000 KM. Ronjenje je i jedna od turističkih prednosti istočne Hercegovine.

- Poznato je da akvatorij dvije vještačke akumulacije, Bilećkog i Trebinjskog jezera, kao i cijeli sliv Trebišnjice, obiluju izuzetnim lokalitetima za ronjenje, potopljenim dolapima i mlinicama, mostovima, pa i cijelim selima, crkvama, grobljima, ali i fantastičnim kraškim podvodnim reljefom, što bez daha ostavlja i svjetske ronioce koji su imali priliku to da vide. To je naša velika turistička šansa - objašnjava Aleksandar koji je i instruktor u Ronilačkom klubu "Posejdon".

Zbog jeftinije ponude smještaja, hrane i vrhunskih vina koje imaju Trebinje i Hercegovina, postoji velika zainteresovanost ronilaca i njihovih organizacija iz zapadne Evrope i regiona. - Da bi se zaokružila cjelokupna priča i postavila mapa, potrebno je izgraditi ronilački objekat, planiran na Trebinjskom jezeru, za šta očekujemo dozvolu za gradnju i odatle ćemo mnogo brže moći realizovati sve zacrtano - dodaje Vuković.

Mape, kaže, podrazumijevaju ucrtavanje i davanje karakteristika svih top destinacija za ronjenje u istočnom i zapadnom dijelu Hercegovine i one bi trebalo da budu postavljene na sajtove turističkih organizacija i sportskih klubova zainteresovanih za profesionalno i turističko ronjenje.

Posejdon

Za Ronilački klub "Posejdon" slobodno se može reći da je porodični klub, jer osim Vukovića, njegovi članovi su braća Kurtović i braća Anđelić. - Mi smo u klubu prava porodica. Saša i Predrag Kurtović, kao i Vlado i Petar Anđelić su odlični ronioci. Uživamo dok zajedno ronimo i gledamo sve podvodne ljepote našeg kraja. Naravno, svi su dobrodošli da nam se pridruže i da zajedno zaronimo - poručio je Aleksandar Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana