Sutra obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, parastos služi patrijarh

Srna
Foto: Agencije

BRATUNAC- U Bratuncu će sutra biti obilježeno 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Iz Mitroplije dabrobosanske je najavljeno da će patrijarh srpski sa mitropolitom Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu u 8.00 časova, čime će početi obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u ovoj regiji.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, krenuće litija od hrama do groblja u Bratuncu, gdje će biti služen parastos za nastradale srpske civile i vojnike iz ovog kraja.

Iz Odbora za obilježavanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u 10.30 časova kod centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju patrijarh će uz sasluženje arhijereja i sveštenstva služiti pomen stradalim Srbima.

Nakon parastosa biće položeno cvijeće i vijenci kod spomen-krsta.

Obraćanje zvaničnika i umjetnički program posvećen stradanju Srba srednjeg Podrinja i Birča počeće u 12.00 časova na Trgu Miloša Obilića u ovom mjestu.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije će ovom prilikom posjetiti i Srebrenicu i Hram Pokrova Presvete Bogorodice.

Iz Koordinacionog odbora za obilježavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač su naveli da se očekuje da brojni zvaničnici i građani sa obje strane Drine, kao i Sarajevsko-romanijske regije, prisustvuju obilježavanju 30 godina od srpskog stradanja u Podrinju i Birču i dočeku Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Organizatori ovog obilježavanja su Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje tradicije oslobodilačkih ratova, Koordinacioni odbor za obilježavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač i Mitropolija dabrobosanska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana