Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” Rogatica: Dobri rezultati uprkos poteškoćama

S. M.
Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” Rogatica: Dobri rezultati uprkos poteškoćama

ROGATICA - Devetomjesečno poslovanje Šumskog gazdinstva “Sjemeć” je pozitivno, a iako je dobit skromnih 11.461 KM, u godini koja je po mnogo čemu specifična to je dobar rezultat, rekao je vršilac dužnosti direktora rogatičkog ŠG Mladen Lakić.

- Za više od 1.200 kubnih metara smanjen nam je godišnji etat sječe četinara i zbog velike količine vjetroloma, izvala i drugih slučajnih užitaka, sječa zdravih stabala od 44.953 kubna metra četinara nije nam uopšte dozvoljena. Pošto se radi o drvnoj masi slabijeg boniteta i cijene su bile niže i otuda ovako skromna dobit na kraju trećeg tromjesečja iako smo ostvarili ukupan poslovni prihod od skoro 5,5 miliona KM - kaže Lakić.  S druge strane, ističe on, troškovi su ostali isti i čak u nekim segmentima i povećani. Na plate 202 zaposlena radnika otišlo je više od  53 odsto prihoda.

- Ako se ne možemo puno hvaliti ostvarenom dobiti, sigurno možemo izvršenjem plana proizvodnje. Četinara smo odsjekli 40.715 kubnih metara ili 20 odsto više od plana. Ono što je, pogotovo u ovo  vrijeme pandemije virusa korona, najvažnije je realizacija. Prodali smo 14,5 odsto više od plana -  dodaje Lakić.  I u ostalim oblastima rada postignuti su očekivani rezultati. Pošumljeno je planiranih 12 hektara goleti po osnovu proste reprodukcije. Dosta je urađeno i u ostalim šumsko-uzgojnim radovima, a nije zapostavljena ni planirana izgradnja šumskih kamionskih puteva i modernizacija postojećih.

Istovremeno, dodao je Lakić,  utvrđuju se i konture plana poslovanja za narednu godinu. Uz plan sječe, izrade, privlačenja i realizacije drvnih sortimenata, pažnju privlači nastavak izgradnje i modernizacije puteva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana