Stotine mališana prošlo kroz škole plivanja na bazenima u Bijeljini i Ugljeviku: Iz vode izronila i velika prijateljstva

Ljiljana Aleksić
Stotine mališana prošlo kroz škole plivanja na bazenima u Bijeljini i Ugljeviku: Iz vode izronila i velika prijateljstva

BIJELjINA, UGLjEVIK - Na bazenima bijeljinske “Banje Dvorovi” i u susjednom Ugljeviku stotine mališana savladalo je prve plivačke “korake”, a osim tehnika ovog sporta, koje su naučili od iskusnih instruktora, iz vode su “izronila” i velika prijateljstva.

Već četiri decenije, u Banji “Dvorovi” organizuje se desetodnevna ljetna škola plivanja za djecu školskog uzrasta. Mnogi Bijeljinci naučili su da plivaju upravo na ovom mjestu, a drugarstva koja su tu nastala ne prestaju završetkom obuke. To potvrđuju i iskusni instruktori plivanja Svetislav i Borisava Lopandić, otac i kćerka.

- Desetodnevna ljetna škola plivanja za djecu školskog uzrasta podrazumijeva 20 školskih časova, svakog jutra u periodu od 8.15 do 10 sati, prije početka rada bazena - kaže Svetislav, koji je po zanimanju profesor fizičke kulture i licencirani instruktor plivanja.

Ove godine blizu 150 djece izrazilo je interesovanje da nauči da pliva.

- Interesovanje uvijek postoji i sa polaznicima ćemo raditi dok god ima onih koji žele da nauče plivati - kaže on.

Uprkos pandemiji, i tokom prošle godine organizovana je škola plivanja.

- Prošle godine uspjeli smo da osnovnim plivačkim tehnikama naučimo oko 100 mališana - dodaje Svetislav.

Koliko je ovaj posao lijep, svjedoči i njegova kćerka Borisava, koja ističe da se uvijek iznova raduje sezoni.

- Ovo je izuzetno lijep posao, jer mališane oslobađate eventualnog straha od vode i učite ih kako da ovladaju tehnikama plivanja. Radost koju iskažu kad proplivaju dijelimo svi, a nakon deset dana, koliko traje škola plivanja, mališani i instruktori ostaju drugari i prijatelji - kaže Borisava.

I u susjednom Ugljeviku organizovana je škola plivanja. Obuku je završilo 150 djece, a opština je za ove namjene izdvojila oko 5.000 KM.

Trener Mladen Stevanović rekao je da je plivanje sport koji kod djece utiče na pravilan razvoj tijela, jačanje mišića i fleksibilnost.

- Još jedna generacija uspješno je završila obuku koja je trajala 20 časova. Mališani su savladali različite vježbe pomoću kojih uče disanje u vodi, rad nogama, plutanje, rad rukama i na kraju povezivanje svih ovih elemenata u jednu cjelinu - rekao je Stevanović.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić kaže da lokalna zajednica prepoznaje važnost bavljenja sportom najmlađih sugrađana.

- Podržavamo sve projekte koje se tiču najmlađih, a škola plivanja, koja je besplatna, postaje tradicionalna - kazao je Perić.

Lopare

Na bazenu u majevičkoj opštini Lopare spas od vrućina pronalazi veliki broj stanovnika, među njima i brojni Loparčani iz dijaspore koji odmor provode u rodnom kraju. Opština Lopare odobrila je besplatne ulaznice za bazene za svu predškolsku djecu, osnovce i srednjoškolce sa područja ove lokalne zajednice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana