Starija i od Olimpijskih igara: Završena 147. Nevesinjska olimpijada FOTO

GS
Foto: Radio Nevesinje

NEVESINjE- Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas je završena 147. Nevesinjska olimpijada. Nakon 48 održanih disciplina i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

 Ni ovaj put nije izostalo ogromno interesovanje publike koja je pomno ispratila takmičenja u svim diciplinama.

Glavne nagrada ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima. Prvu nagradu od 4.000 KM i treću u iznosu od 1.500 KM zaslužila su su grla Duška Đurasovića Gvantanaro i Impresi Boj dok je drugi kroz cilj prošao Fast Engels Saške Soldo.

Za trku arapskih konja bilo je prijavljeno osam grla, ali je većina odustala od trke smatrajući da jedno grlo ne pripada rasi konja predviđenih za ovu trku. Stručna komisija je nakon uvida u dokumentaciju spornog grla utvrdila da pripada arapskim konjima, pa su organizatori naložili start trke. Međutim pošto se na startu nisu pojavila najmanje tri grla, prema propozicijama takmičenja, trka nije mogla biti održana.

U Maloj trci bosansko-brdskih konja i mješanaca sve tri nagrade otišle su u Žabljak, a zaslužila su ih grla Žarka Ostojića, Gojka Jankovića i Bojana Stjepovića.

U atraktivnoj disciplini potezanje konopa sa pobjedničkog trona nevesinjsku ekipu Srpski Soko skinule su kršne delije iz Ugljevika.

Radovan Grozdanić iz Danilovgrada već šest godina za redom osvaja prvo mjesto u diciplini skok u dalj. Ovaj put oprobao se i u disciplini skok u vis. Grozdanić kaže da je jako važna dobra kondicija, ali i koncetracija za kvalitetne skokove, kako bi krajnji rezultat bio za medalju.

"Ovo mi je sedma godina za redom da uzimam prvo mjesto u disciplini skok u dalj. Ovo je jako bitna manifestacija, a za mene je Nevesinje najljepše mjesto za održavanje olimpijade. Kod nas u Crnoj Gori nema puno ovakvih manifestacija, tako da je ovo sjajna prilika da se oprobamo u svim ovim disciplinama", kaže Radovan Grozdanić.

Radomir Andrić punih 36 godina učestvuje na Nevesinjskoj olimpijadi i uvijek osvaja medalje. Godine iskustva, prkosna i uporna hercegovačka narav bila je ključna u njegovoj pobjedi.

"Danas sam uzeo dvije medalje. Jedna u disciplini trka u džaku, a druga trka sa jajetom u kašici. Mogu da se pohvalim da imam preko 100 medalja. Imam 57 godina i takmičim se u pet disciplina. Starost vrši pritisak, ali dokle god budu medalje, ja ću se takmičiti", priča Radomir Andrić.

 Nevesinjska olimpijada je preteča olimpijskim igrama. Kandidovana je za UNESCO listu kulturnog nasljeđa.

"Usmeno predanje govori da su konjske trke na Bratačkom lugu počele negdje sredinom 19. vijeka. Dolaskom Austrougarske na ove prostore, ova olimpijska pozornica postaje pravo olimpijsko borilište. Ovdje su uređeni paviljoni, u cilju se presjecala pobjednička vrpca, isplaćivani su podsticaji za uzgajivače konja i samim tim ova olimpijada dobiva šire razmjere. Ona postaje ne samo sinonim za tradiciju nego volja i borba svih takmičara da steknu titulu junaka", ističe novinar i publicista Dragan Grahovac.

Organizatori ističu da svaka olimpijada predstavlja dodatni motiv da budu još bolji, dok je za učesnike razlog da istraju sa nadmetanjima u starim disciplinama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana