Stara rimska građevina privukla naučnike i radnike

K. Ć.
Stara rimska građevina privukla naučnike i radnike

Skelani - Nastavak istraživanja rimskog nalazišta kod Zadružnog doma u Skelanima kod Srebrenice i konzervacija pronađenog arheološkog materijala završeni su ovih dana, rekla je juče direktorica Arheološkog muzeja “Rimski municipijum” Svjetlana Marković.

Ona je kazala da su radovi počeli u maju novcem koji je obezbijeđen iz Razvojnog programa RS.

- Istraživanja municipijuma na prostoru Skelana su, osim otkrivanja izvanrednih arheoloških nalaza i građevina, važna jer se analizom pronađenog arheološkog materijala upotpunjuju saznanja o procesu romanizacije - ocijenila je Markovićeva.

Ona je rekla da je ovogodišnja istraživanja organizovala i vodila arheolog Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine iz Trebinja te da je u ovaj projekat bio uključen Zavod za kulturno-istorijsko nasljeđe RS, Centralni institut za konzervaciju iz Beograda i stručnjaci iz Muzeja Semberije.

- Ovdje dolazi veliki broj naučnih i stručnih radnika koji su ambasadori za dalje projekte i radove u arheološkom kompleksu. Projekat je veoma važan i za lokalno stanovništvo, jer smo tokom kampanje radno angažovali oko 50 ljudi iz Skelana - istakla je Markovićeva. U okviru nastavka arheoloških istraživanja u Skelanima ove godine je obavljena konzervacija na lokalitetu Zadružnog doma te u muzeju u Crvici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana