Stara crkva u Srpskoj varoši kod Dervente srušena eksplozivom, a ljubavlju obnovljena

Srna
Stara crkva u Srpskoj varoši kod Dervente srušena eksplozivom, a ljubavlju obnovljena

Derventa - U Derventi u Srpskoj varoši u toku je obnova Stare crkve, sagrađene i osveštane 1885. godine, a 4. juna na Spasovdan 1992. u ranim jutarnjim časovima srušene miniranjem za vrijeme okupacije HVO-a i takozvane Armije BiH.

Sveštenik Ilija Jović ističe da će crkva biti manja, ali iste spoljašnosti kao stara.

“Počeli smo u decembru 2017. godine izradom idejnog rješenja ne samo crkve, već kompleksa u cjelini. Zatražili smo blagosolov od Njegovog preosveštenstva vladike Fotija i već 11. januara prošle godine dobili pismeni blagoslov da našu ideju sprovedemo u djelo”, navodi Jović za Srnu.

Prikupljena su sva potrebna odobrenja od lokalnih i republičkih institucija, pa je početkom aprila uslijedilo čišćenje temelja i konzerviranje prema instrukcijama Zavoda za prirodno i kulturno nasljeđe Republike Srpske.

“Ranija crkva je imala dimenzije 24 puta 12,5 metara, a debljina zidova bila je 1,6 metara. Zvonik je preživio rušenje i već je obnovljen, a krst je postavljen za vrijeme osveštanja temelja 22. jula 2018. godine”, napominje Jović.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila, dok je crkva ranije bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Predsjednik Odbora za obnovu Stare crkve Drago Nagradić naglašava da su u toku završni radovi na pokrivanju, nakon čega će uslijediti unutrašnje i vanjsko uređenje hrama.

“Stara crkva je bila simbol pravoslavlja u Derventi. Dolazio sam kao dijete i u sjećanju je ostala lijepa uspomena na njeno postojanje. Na inicijativu vjernika, posebno dijela Srpske varoši, došli smo na ideju da crkva bude obnovljena”, kaže Nagradić.

Osim obnove crkve, u okviru kompleksa, biće sagrađen i svetosavski dom, te mrtvačnica sa prostorijom za prisluživanje svijeća.

“Osim donacija i učešća vjernika, pomoć u izgradnji pružilo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Ministarstvo civilnih poslova BiH sa po 10.000 KM. Vjerujemo da će pomoći biti još jer predstoji mnogo radova”, navodi Nagradić.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je temelje i krst Stare crkve 22. jula prošle godine.

Za kuma temelja izabran je Drago Nagradić, koji je i predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama. Gradnja temelja počela je 30. maja i završena je za manje od mjesec dana.

Mještanin Sretko Nikolić raduje se zbog gradnje Stare crkve.

“Crkvu su porušili oni koji su mislili da nas istjeraju zauvijek sa ovih prostora. To je bio nastavak progona 1941-1945. godine. Ponovo su udarili na bogomolju”, prisjeća se Nikolić.

Tokom 1850/1851. godine tadašnji paroh derventski počeo je gradnju derventske crkve sa trgovcima Đorđem Kostićem, Ristom Kostićem i Simom Karamitrovićem, te ostalim parohijanima.

Zidanje bogomolje trajalo je četiri do pet godina, pa je 1855. godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kojem je i bila posvećena, crkva osveštana.

Gradnju su ometale turske vlasti, pa je od Carigrada tražena dozvola i zaštita.

Od 1851. godine, kada su osveštani temelji hrama, datira i Velikogospojinski vašar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana