Štab u Istočnom Sarajevu: Pojačati mjere zaštite i kontrolu njihovog sprovođenja

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- Gradski štab za vanredne situacije Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojio devet zaključaka s ciljem zaštite zdravlja stanovnika i suzbijanja širenja virusa korona.

Nakon sjednice Gradskog štaba, kojoj su osim standardnih članova koji su propisani zakonom prisustvovali i direktori domova zdravlja sa područja grada, predstavnici svih šest gradskih opština, Instituta za javno zdravstvo i Bolnice "Srbija", gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je novinarima da je zatraženo da opštinski štabovi pojačaju mjere zaštite od širenja virusa korona i da kontrolni organi, prije svega, inspekcija, komunalna policija i Policijska uprava Istočno Sarajevo ulože dodatne napore i angažman u kontroli sprovođenja donesenih mjera.

Takođe, apelovano je na stanovništvo da se uzdrži od organizovanja bilo kakvih proslava u narednom periodu do promjene odluka i epidemioloških uslova.

Gradski štab sugeriše opštinskim štabovima za vanredne situacije na području Istočnog Sarajeva da što bolje opreme i organizuju kovid ambulante za prijem i obradu pacijenata u domovima zdravlja, da bi bio smanjen pritisak na Bolnicu "Srbija".

Gradski štab traži da privatne ambulante dostavljaju podatke o testiranim licima zdravstvenim ustanovama prema njihovom mjestu stanovanja.

Jedan od zaključaka je i da opštinski štabovi uključe što više stručnih osoba koje treba da prisustvuju njihovim sastancima.

Zatraženo je da bude napravljen plan funkcionisanja zdravstvene zaštite tokom zimske turističke sezone, sa naglaskom na Jahorinu, uvažavajući činjenicu da će domovi zdravlja i Bolnica "Srbija" imati ograničene mogućnosti prijema i obrade pacijenata u narednom periodu sa područja turističkih mjesta.

Gradski štab zatražio je od opštinskih štabova i opštinskoh izbornih komisija da kvalitetno, u skladu sa navedenim mjerama, budu organizovani uslovi na biračkim mjestima shodno propisanim pravilima za izbore 15. novembra.

Vuković je rekao da je svih devet zaključaka usvojeno jednoglasno, te da na sjednici nije bilo riječi o mogućnosti odgađanja lokalnih izbora za proljeće, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da je na kovid odjeljenju ove zdravstvene ustanove smješteno 28 pacijenata, od kojih su dva na intenzivnoj njezi, a zaraženo je i osam medicinskih radnika.

"Primjetan je povećan priliv pacijenata u posljednje vrijeme i apelujem da građani što više poštuju propisane mjere. Moramo raditi i na svijesti našeg stanovništva, jer je primijećeno da imamo povećan broj pacijenata koji se testiraju u privatnim klinikama u Sarajevu, a kada dobiju pozitivne rezultate ne prijavljuju se u ambulante ni u bolnici i slobodno se kreću po području našeg grada, što pogoršava situaciju", istakao je Šešlija.

On napominje da se, uprkos složenoj situaciji, rad u bolnici odvija u punom kapacitetu, sve ambulante rade, pacijenti se zbrinjavaju i operativni program nije prekidan.

"U skladu sa svim preporukama, bolnica je napravila i planove u vezi sa mogućnošću širenja kapaciteta u slučaju eskalacije ovog problema. Kapacitet kovid odjeljenja je 55 mjesta, a 10 mjesta je u kovid intenzivnoj njezi. Alternativa je da prizemlje stacionara pretvorimo u kovid bolnicu", rekao je Šešlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana