Srpčanka najbolja u debati i farmaciji

Dejan Jovičić
Srpčanka najbolja u debati i farmaciji

Srbac - Nakon što je proglašena za najboljeg učenika u srbačkom srednjoškolskom centru, Milica Latinčić dobila je i zlatnu značku za studenta generacije na studijama farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci sa prosjekom 9,67.

Nagrada joj je uručena na nedavno održanoj svečanoj akademiji povodom proslave 40. godišnjice postojanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Da je riječ o izuzetno uspješnom i nadarenom studentu potvrdila je još na prijemnom ispitu za Farmaciju gdje je jedina osvojila maksimalnih 100 bodova od 97 učenika iz cijele Republike Srpske koji su izašli na ispit.

- Šta god da radite u životu treba da imate cilj. Tokom školovanja sam predano radila kako bih ga ostvarila, a nagrada koju sam dobila za mene predstavlja potvrdu da se snovi i te kako mogu ostvariti. Treba samo vjerovati u sebe i dati maksimum, a rezultati će doći - smatra Milica.

Još u osnovnoj školi ostvarila je prve zapažene uspjehe kada je trijumfovala na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, a u srednjoj školi je učestvovala na regionalnom takmičenju iz matematike.

Bila je uspješan član Debatnog kluba “Gims” iz Srpca sa kojim je odnijela pobjedu na debatnom prvenstvu BiH, a jedan od njihovih radova je bio zapažen i od strane američke Fondacije Bickel&Brenjer koja djeluje pri Njujorškom univerzitetu.

- Sa svojim prijateljicama iz debatnog kluba Nevenom Koščicom, Helenom Brkanlić i Draganom Vučić kandidovala sam se na njihov konkurs o temu “Adaptacija bi trebalo da bude najhitniji odgovor na klimatske promjene”. Tokom istraživanja morali smo dati odgovor na klimatske promjene, a rad je urađen na engleskom jeziku. Dobili smo sertifikat za kvalitetno urađen rad što nam je bila velika satisfakcija - rekla je Milica.

Kako bi pomogla mladima iz Srpca da na sličan način ostvare svoje ideje, nekoliko godina je bila član kreditnog odbora Omladinske banke Srbac i tako birala najbolje projekte koje je kandidovala srbačka omladina. Svoju budućnost za sada vidi na ovim prostorima i planira da ode korak dalje i nastavi studije kako bi se usavršavala u oblasti farmacije.

- Jedan od mojih dugoročnih planova je da upišem doktorske studije i stečeno znanje primijenim u našoj zemlji. Ako se ukaže kvalitetna prilika za odlazak u inostranstvo ne isključujem ni tu opciju, ali za sada o tome ne razmišljam - kaže Milica koja je bila i dugogodišnji stipendista resornog ministarstva.

Sestra Mirjana

Miličina sestra Mirjana Latinčić takođe je uspješan student Biološkog fakulteta u Beogradu na smjeru molekularna biologija sa fiziologijom i ima prosjek 9,68. Mirjana je takođe bila jedan od najboljih učenika u svojoj generaciji u Srpcu, a bila je i član Savjeta učenika i Kluba mladih Crvenog krsta iz Srpca gdje je dobijala priznanja za jednog od najboljih aktivista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana