Srpčani već deset dana pješače do Hilandara: Hodočašće dugo 1.000 kilometara

D. J.
Srpčani već deset dana pješače do Hilandara: Hodočašće dugo 1.000 kilometara

SRBAC - Hodočasnici Gojko Basurić i Goran Grabovac iz Srpca već deset dana pješače do manastira Hilandar, a dionica koju moraju preći duga je hiljadu kilometara.

Tokom proteklog vikenda u Malom Zvorniku su prešli granicu sa Srbijom i prenoćili u mjestu Ljubovija gdje im je rukovodstvo opštine obezbijedilo smještaj i hranu.

- Do sada smo prepješačili više od 200 kilometara i nakon kraćeg odmora nastavljamo put prema Hilandaru. Plan je da hodamo 34 dana i odmaramo po jedan dan sedmično. Ovo je spoj avanture i duhovnog iskušenja kojim želimo da dokažemo da je sve moguće uz jaku vjeru - rekao je Basurić.

Srpčani su krenuli u Hilandar iz manastira Osovica kod Srpca, gdje su dobili blagoslov za ovaj nesvakidašnji podvig.

- Hodočašće smo započeli ispred ikone Presvete Bogorodice Trojeručice koja je naslikana po ugledu na čudotvorni lik Trojeručice u Hilandaru, ispred koje ćemo put završiti - istakao je Basurić, koji je poznat po tome što je već dva puta išao pješke od Srpca do manastira Ostrog. 

Goran Grabovac kaže da, kada je čuo Gojkovu ideju da se ide pješice do Hilandara, nije imao dileme nijednog trenutka da i on krene.

- Sama inicijativa za ovaj poduhvat u meni je rodila želju da idem. Nadam se da ćemo ispuniti cilj i doći do Hilandara - rekao je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana