Srpčani već 20 dana pješače ka Hilandaru: Uz volju i vjeru ni hiljadu kilometara nije mnogo FOTO

Miloš Vasiljević
Srpčani već 20 dana pješače ka Hilandaru
Foto: Ustupljena fotografija | Srpčani već 20 dana pješače ka Hilandaru

GRDELICA - Hodočasnici Gojko Basurić i Goran Grabovac iz Srpca već dvadeset dana pješače iz rodnog mjesta ka manastiru Hilandar, a trenutno se nalaze u Grdelici, nedaleko od Leskovca.

Za poduhvat za koji su se odlučila dvojica Srpčana, kako kažu za „Glas Srpske“, potrebni su dobra  fizička pripremljenost, vjera u Boga ali i pomjeranje sopstvenih granica koje su, naglašavaju, najčešće samo u glavi.

- Upravo se nalazimo u mjestu Grdelica,  blizu Leskovca. Danas je dvadeseti dan od kad smo krenuli, 18. dan hodanja, ide sve po planu čak i bolje nego što smo planirali. Dnevno prelazimo od 25 do 45 kilometara, zavisno od grada do grada - rekao je Basurić.

Prema njegovim riječima, imaju do sada odlično prolazno vrijeme, pa će najvjerovatnije i skratiti broj dana u odnosu na prvobitni plan.

- Prvobitno je plan da hodamo 34 dana, dobrim tempom smanjili smo za jedan dan, a ako nastavimo ovako možda spustimo na još jedan dan. Generalno, prezadovoljni smo i utisci su fantastični – dodao je Basurić.

Ovakva hodočašća sama po sebi su izazov. Dugo putovanje do pravoslavne svetinje na Svetoj gori nešto je s čim se ovaj dvojac iz Srpca nije susretao.

- Ovo je moje treće hodočašće - išao sam već dva puta do manastira Ostrog, dok je prvo za kolegu Gorana. Nikad ne možete upozati prirodu i ljude dok ne idete pješke – kazao je Basurić.

Više od hiljadu kilometara, brojka je koja njima ne bi trebala predstavljati problem.

- Naš poduhvat u dužini između 1.100 i 1.200 kilometara spoj je duhovnosti i fizičkog pomjeranja granica. Nekad zaboravimo koji je dan i datum, jer uživamo u svakom satu, danu i trenutku i hvala Bogu da smo u prilici da sebi priuštimo nešto slično – zaključio je Basurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana