Srebrenica: Potvrđen slučaj psećeg bjesnila, sprovodi se niz mjera zaštite

Srna
Srebrenica: Potvrđen slučaj psećeg bjesnila, sprovodi se niz mjera zaštite

SREBRENICA, 5. JUNA /SRNA/ - U opštini Srebrenica potvrđen je slučaj psećeg bjesnila, a prema naredbi resornog ministarstva sprovode se mjere suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila na području ove lokalne zajednice. Nakon analize na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu konstatovano je da je riječ o bjesnilu o čemu je obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske koje je nadležno za ovu oblast.

 

Veterinarski inspektor Mladen Tešić izjavio je da je riječ o trogodišnjem nevakcinisanom posavskom goniču koji je odmah eutanaziran. Tešić je pojasnio da vlasnik pobjesnjelog psa nema drugih životinja u dvorištu i da je uzrok početka infekcije nepoznat.

Pretpostavlja se da uzročnik bolesti potiče od lisice.

Prema naredbi resornog ministarstva, sprovode se mjere suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila na području ove opštine nakon što je slučaja zabilježen prije tri dana.

Proglašeno je područje zaraženo bjesnilom od tri kilometra od mjesta izbijanja bolesti, a ugroženim se smatra područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara.

Na zaraženom području predstoji provođenje niza mjera da bi se suzbila zaraza, a biće pojačana kontrola životinja.

Svi vlasnici su obavezani da pse i mačke drže pod kontrolom u bezbjedno ograđenom prostoru, da ih vakcinišu i čuvaju dokaz o vakcinaciji.

Tešić je pozvao sve građane koji primijete naobično ponašanje svojih ljubimaca i drugih životinja da to prijave i pomoć potraže u nadležnoj veterinarskoj ambulanti.

U Republici Srpskoj posljednji slučaj pojave bjesnila kod domaćih životinja registrovan je 2011. godine, a 2013. godine zabilježeno je bjesnilo kod lisice.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana