Srbi - svetosavska zavjetna zajednica

Srna
Srbi - svetosavska zavjetna zajednica

PALE - Sama činjenica da se praznik Svetog Save slavi širom Republike Srpske i srpskih zemalja potvrđuje da su Srbi svetosavska zavjetna zajednica, poruka je sa večerašnje svečanosti održane u Kulturnom centru na Palama.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula u besjedi je istakao da danas da Srbi, proslavljajući praznik Svetog Save, u stvari proslavljaju zavjetni dan koji su uspostavili sa ovim velikim svetiteljem - prvim srpskim arhiepiskopom, prosvjetiteljem i utemeljivačem srpske crkve i države.

“Sve obrazovne institucije, sve institucije države ulažu velike napor da se ovaj dan proslavi i svi zajedno okupimo”, rekao je Bartula.

On napominje da je bitno da se znanje prenese na mlađe generacije kako bi opstali u istoriji i bili na visokom, kulturnom i prosvjetnom nivou na kom je i Sveti Sava želio da Srbi budu.

“Sama činjenica da se slavi ovaj dan širom Republike Srpske i srpskih zemalja potvrđuje da Srbi jesu svetosavska zavjetna zajednica”, naglasio je on.

Slavka Brezo, direktor Kulturno-sportskog centra Pale koji je organizator svečanosti, rekla je novinarima da prvi put u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Pale - Centar Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila organizuje svetosavsku svečanost sa namjerom da ona postane tradicionalna.

“U svečanost su uključeni svi korisnici Kulturnog centra. Trudićemo se da svake godine obogaćujemo program i uključimo sve više učesnika, osnovaca, srednjoškolaca sa područja grada Istočno Sarajeva jer je Sveti Sava krsna slava škole”, istakla je Brezo.

Ona navodi da žele da njeguju tradiciju i sjećanje na korijene srpstva, te da su svetinje uvijek bile mjesto okupljanja srpskog naroda, a crkva bila i ostala osnovni temelj srpskog identiteta.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da se svetosavske svečanosti slave širom Republike Srpske, pa tako i na Palama.

Jugović se zahvalio organizatoru i svim učesnicima večerašnjeg programa koji su iskazali veliki entuzijazam i pokazali šta znaju na temu svetosavlja koje je simbol pravoslavlja i koje na određen način sve okuplja - u krugu porodice, društva.

Akademski glumac sa Pala Milan Dimić večeras je govorio besjedu vladike Nikolaja Velimirovića.

U večerašnjem programu su učestvovali Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” Pale, Hor “Prosvjeta” , Kamerni hor, Guslarsko društvo “Starina Novak”, Studentsko pozorište Pale, članovi benda “Bitanga i prinčevi” Marijana Kapuran i Miloš Malović.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana