Srbačko Udruženje “Košnica”: Bez pčela ne bi bilo ni hrane

Dejan Jovičić
Foto: Velibor Tripić

SRBAC - Bez pčela je nemoguće živjeti, one su najvažniji oprašivači na planeti i zaslužne su za svaki naš treći zalogaj hrane, zbog čega se djeca od najranijeg uzrasta moraju upoznati koliki je njihov značaj.

Ovu poruku uputili su članovi srbačkog Udruženja pčelara “Košnica” koji su organizovali konkurs za izradu pčelarske zastave udruženja na koji se prijavilo oko 150 učenika osnovnih škola iz Srpca.

Proglašenje najboljih radova u desetak kategorija organizovano je ovih dana u Domu kulture “Uglješa Kojadinović”, na manifestaciji posvećenoj Svjetskom danu pčela, a dobitnici su nagrađeni pčelarskim proizvodima članova udruženja koji su za ove potrebe obezbijedili oko 100 kilograma meda.

Najbolji rad nacrtala je Anđela Jejinić, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”. Ona je nacrtala košnicu okruženu sa pčelama koje nose kantice meda sa natpisom “Ko radi kao pčela, može postići velika djela”, a zastava sa njenim crtežom zvanično je predstavljena na manifestaciji srbačkih pčelara.

- Želja mi je bila da prikažem pčele koje su vesele i prave med čiji je značaj u ljudskoj ishrani velik. Redovno konzumiram med i druge pčelarske proizvode, a crtam iz hobija - kaže Anđela.

Predsjednik udruženja Željko Ignjatić rekao je da su na konkursu  učestvovali đaci od šestog do devetog razreda, ali su se mogli prijaviti i ostali učenici koji su crtali na slobodnu temu.

- Jedini uslov je bio da ćiriličnim pismom bude ispisan naziv udruženja. Učenici su bili izuzetno maštoviti i kreativni, pristigli su radovi sa prekrasnim koloritima, etno-motivima, pa čak i u formi stripa - rekao je Ignjatić i dodao da su škole poslale radove pod šiframa, a za njih su glasali svi članovi udruženja.

Srbačko udruženje pčelara osnovano je 2009. godine, a prethodno su 12 godina bili udruženi sa gradiškim pčelarima. Trenutno broje oko 60 aktivnih članova od čega dvojica žive isključivo od pčelarstva, a to su Milorad Đenić iz Nove Vesi koji ima 360 i Željko Ignjatić iz Dvorina sa 270 pčelinjih društava.

- Većina naših pčelara posjeduje od 30 do 150 košnica i ostvaruju pravo na podsticaj resornog ministarstva koji je, nažalost, veoma skroman kada se sagledaju svi parametri i uslovi u kojima se danas nalazi pčelarstvo. Posjeduju oko 5.500 košnica, a prosječna proizvodnja iznosi 13 kilograma po košnici, što znači da srbački pčelari godišnje proizvedu oko 33 tone meda - rekao je predsjednik Skupštine udruženja Boro Sladić.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da planiraju ponovo uvrstiti srbačke pčelare u opštinski program podsticaja u poljoprivredi.

- Na ovaj način bismo stimulisali one koji nemaju dovoljan broj košnica za prijavu na podsticaje resornog ministarstva da bi i oni dobili određenu novčanu podršku – rekao je Miholjčić.

Edukacije

Pčelari iz Srpca svim učenicima osnovnih škola sa područja ove opštine podijelili su mala pakovanja meda. Uskoro planiraju i edukacije o pčelarstvu za niže razrede. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana