Srbački “Komunalac” počeo realizaciju važnog projekta: Pretovarna stanica zatvara divlju deponiju

Dejan Jovičić
Srbački “Komunalac” počeo realizaciju važnog projekta: Pretovarna stanica zatvara divlju deponiju

SRBAC - Zbog velikih troškova odvoza na regionalnu deponiju u Ramiće, srbački “Komunalac” je godinama skladištio jedan dio otpada na divljoj deponiji u Srpcu, a ovaj problem će konačno biti riješen izgradnjom pretovarne stanice u selu Povelič.

Ova stanica će služiti da se otpad prebaci iz manjih kamiona u poluprikolicu većeg kapaciteta čime će se ostvariti godišnje uštede veće od 70.000 KM. Direktor “Komunalca” Bogoljub Bilanović kaže da će sedmično u dva navrata moći odvesti 50 tona otpada za šta su morali ići osam puta u Ramiće.

- U prvoj fazi planirana je izgradnja pretovarne rampe i nabavka poluprikolice i kamiona tegljača u vrijednosti od 120.000 KM, a novac smo obezbijedili iz vlastitih kreditnih sredstava. Nakon toga je planirana izgradnja hale za selekciju i odvajanje otpada čime ćemo dodatno smanjiti količine otpada koje odvozimo na regionalnu deponiju i ostvariti nove uštede - rekao je Bilanović.

Plac za izgradnju pretovarne stanice, na površini od 4.868 kvadratnih metara, dobili su kao najpovoljniji kupci u postupku javnog nadmetanja, po cijeni od 2.677 KM a odluku o prodaji donijela je Skupština opštine Srbac u novembru prošle godine.

- Izgradnjom pretovarne rampe moći ćemo odvesti u Ramiće sav otpad sa područja srbačke opštine čime će divlja deponija u Srpcu praktično biti zatvorena. Ostaje da se riješi problem njene sanacije o čemu smo obavili niz razgovora sa nadležnim institucijama. Troškovi uklanjanja otpada sa ove lokacije će biti višemilionski zbog čega su nam potrebna donatorska sredstva - naglasio je Bilanović.

Srbačkom “Komunalcu” je prošle godine lokalni parlament dao garanciju za podizanje kredita u iznosu od 410.000 KM od čega je za novu opremu i obnavljanje voznog parka izdvojeno 160.000 KM, za reprograme i druge obaveze prema Poreskoj upravi RS oko 180.000 maraka, a 70.000 KM za izmirivanje dugova prema dobavljačima i isplatu tri zaostale plate iz ranijeg perioda.

Bilanović kaže da je prilikom preuzimanja dužnosti direktora, prije tri godine, zatekao čak sedam neisplaćenih plata zbog čega je napravio sporazum sa radnicima na period od 48 mjeseci kako bi izmirio ovaj zaostatak u jednakim mjesečnim ratama.

- Našli smo se u nezavidnoj situaciji ali smo uz pomoć lokalne uprave uspjeli sanirati dio dugovanja, tako da sada redovno isplaćujemo plate i tople obroke, uz reprograme i rate kredita za koje mjesečno izdvajamo 4.000 KM. Prošlu godinu smo završili pozitivno, a očekujem da će tako biti i ove godine - ističe Bilanović.

Podrška radu “Komunalca” upućena je i na nedavno održanoj sjednici skupštine akcionara, a kojoj je prisustvovao i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, budući da je Opštinska uprava većinski vlasnik preduzeća sa 65 odsto akcija, a ostatak čine sitni akcionari.

- Usvojeni su finansijski i drugi izvještaji i data je opšta ocjena da smo u izuzetno složenim okolnostima napravili dobre rezultate - rekao je Bilanović.

Pomoć

Srbački “Komunalac” je izašao u susret vlasnicima objekata koji su za vrijeme pandemije virusa korona morali obustaviti rad.

- Nismo im naplatili usluge odvoza smeća za april, dok smo za mart fakturisali svega 30 odsto. Tu smo izgubili oko 18.000 KM, ali smo željeli pomoći našim sugrađanima koji su ostvarili gubitke u poslovanju - rekao je Bogoljub Bilanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana