Srbački borci traže veća prava

D. J.
Srbački borci traže veća prava

SRBAC - Regija boračkih organizacija iz Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Srpca smatra da je jedini izlaz iz krize u kojoj se nalazi Boračka organizacija Republike Srpske raspisivanje i sprovođenje izbora na svim nivoima organizovanja u BORS-u, zaključeno je na sastanku koji je održan u Srpcu.

Član Predsjedništva BORS-a iz ove regije Duško Mitrić kaže da su predstavnici boračkih organizacija zatražili da se odmah nakon opštih izbora u BiH održi sjednica Skupštine BORS-a na kojoj bi bila donesena odluka o raspisivanju i sprovođenju izbora.

- Regija takođe smatra da se ovom odlukom mora objektivnije odrediti broj članova Skupštine BORS-a iz svih opštinskih i gradskih boračkih organizacija na osnovu uredne evidencije o članstvu - rekao je Mitrić.

Dodaje da je zajednički stav da se kod isplate boračkog dodatka i mjesečnog novčanog primanja obračuna iznos od pet maraka za jedan mjesec u zoni borbenih dejstava, što će biti početni zahtjev u pregovorima sa nadležnim institucijama.

- Iskazana je spremnost za aktivno učešće u procesu revizije kategorizacije boraca, a taj proces mora biti temeljno i pažljivo pripremljen donošenjem odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata - dodao je Mitrić.

Jedan od zahtjeva je da osnovica za obračun lične i porodične invalidnine bude 80 odsto od prosječne neto plate u Republici Srpskoj i da se konačno završi pitanje zapošljavanja djece poginulih boraca VRS.

- Zatraženo je i da borci ili ratni vojni invalidi koji su ostvarili pravo na penziju na osnovu gubitka radne sposobnosti, u vezi sa angažovanjem u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ostvaruju pravo na godišnji ili mjesečni borački dodatak - rekao je Mitrić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana