Srbačke porodice počele plasteničku proizvodnju

D. J.
Srbačke porodice počele plasteničku proizvodnju

SRBAC - Srbačke porodice, njih 25, krenule su sa plasteničkom proizvodnjom zahvaljujući prvoj fazi projekta koji realizuju opština Srbac i Fond za razvoj i zapošljavanje RS, tako da će na trpezi svaki dan imati svježe povrće.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić obišao je nekoliko porodica iz prvog kruga projekta i uvjerio se da uzgoj povrća teče planiranom dinamikom.

- Svakom korisniku podijelili smo po 360 sadnica paprike, paradajza i krastavaca. Među njima ima i onih koji do sada nisu imali plastenike, ali se vidi da su uspješno savladali teorijske i praktične obuke. Obišli su ih i poljoprivredni inženjeri i pružili korisne savjete - rekao je Miholjčić.

Nada Nježić iz Nožičkog kaže da prvi put radi sa povrćem u plastenicima i da se za sada dobro snalazi.

- Posadila sam sa ukućanima papriku, kupus, grašak, luk, mrkvu. Veoma smo zadovoljni jer će biti dovoljno povrća da prehranimo porodicu. Dosta su nam pomogli stručnjaci, koji su nam objasnili na šta posebno da obratimo pažnju - rekla je Nada. 

Sedmočlana porodica Mrđa iz Prijebljega u svom domaćinstvu ima dva plastenika, u čije su održavanje uključeni svi članovi porodice.

- Uzgajamo paprike, paradajz i krastavce, uglavnom za vlastite potrebe. Prva nam je godina u ovom poslu, tako da nam je svaki savjet dobrodošao. Zahvaljujem opštini i donatorima - rekla je Tanja Mrđa.

U sklopu druge faze, koja je u toku, plastenici sa pratećom opremom dodijeljeni su za još 30 porodica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana