Srbačka “Traktorijada” okupila više od 2.500 posjetilaca: Div i traktor-roštilj najveća atrakcija

Dejan Jovičić
Srbačka “Traktorijada” okupila više od 2.500 posjetilaca: Div i traktor-roštilj najveća atrakcija

SRBAC - Opština Srbac koja je bogata plodnim i obradivim zemljištem ima potencijal da poljoprivredne resurse stavi u svrhu razvoja turizma, kako bi privukla izlagače i turiste iz zemlje i svijeta.

Ovo je zaključeno na šestoj po redu srbačkoj “Traktorijadi”, koja je održana na pisti za poljoprivrednu avijaciju u Poveliču i okupila više od 250 traktora i više od 2.500 posjetilaca iz cijele BiH.

Organizator manifestacije Aleksandar Nježić rekao je da su pažnju posjetilaca izazvala takmičenja u navlačenju traktora i vuči klada, kao i prezentacija najnovijih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Ove godine smo po prvi put imali svojevrsni mini sajam na kojem se moglo vidjeti 15 novih traktora s pratećom mehanizacijom poljoprivrednih firmi iz Dubrava, Pelagićeva i Bijeljine, što je bilo značajno iskustvo za naše zemljoradnike uoči predstojeće sjetve - rekao je Nježić.

Milovan Antonić iz Brezovljana kod Srpca kaže da redovno dolazi na “Traktorijadu” da razmijeni iskustva s poljoprivrednicima iz drugih gradova i opština.

- Već sam polako u poznim godinama za obradu zemljišta, ali mladi koji su došli u većem broju će nas naslijediti. Zaista se moglo vidjeti mnogo traktora, ali u moje vrijeme najjači traktor bila su dva konja. Od samog početka radio sam zemlju s konjima i ko nije orao s njima teško će to moći i s traktorom - rekao je Antonić.

Najveća atrakcija bio je pravi div među traktorima, “IMT 5360” koga je dovezao Vladimir Sarajlić iz Laminaca čija porodica se bavi poljoprivredom gotovo četiri decenije. On je demonstrirao vještine u savlađivanju prepreka i prelasku preko kanala, što je izazvalo divljenje prisutnih.

- Riječ je o traktoru jačine 360 konjskih snaga s “mercedesovim” motorom V12 koji troši 50 litara dizel goriva na sat pod punim opterećenjem. U pitanju je malo starija mašina koja više nije toliko pouzdana pa za nju ne kupujemo nove priključke, tako da zemljište obrađujemo s manjim traktorima, ali je svakako atrakcija za oko - istakao je Sarajlić.

U Srbac je po treći put stigla i ekipa iz Donje Slatine kod Šamca koja organizuje čuvenu “Slatinsku traktorijadu”. Predstavnik ekipe Branislav Božić kaže da je njihov traktor-roštilj, koji je izazvao pažnju prisutnih, jedinstven ne samo u Srpskoj, već i na Balkanu i Evropi.

- Došli smo spontano na ideju da ga napravimo i budemo po nečemu jedinstveni. Kupili smo stari traktor od 750 konja bez motora i adaptirali ga za roštilj, a uskoro ćemo instalirati i ražanj za pečenje prasadi i pilića. Dovoljno je samo malo ugrijati traktor i pripremiti dobra drva ili ugalj i specijaliteti su zagarantovani - rekao je Božić i dodao da će šesta “Slatinska traktorijada” biti održana 23. aprila.

Srbačku “Traktorijadu” posjetio je i ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić, koji je rekao da je ova manifestacija proteklih godina bila međunarodnog karaktera i ima značajan turistički potencijal.

- Ovdje dolaze učesnici i posjetioci iz Evrope i svijeta i upoznaju i ostale benefite Srpca i Republike Srpske. Uz podršku Vlade trudićemo se da podržimo što više ovakvih događaja i pružimo pomoć u podsticajima i obnovi mehanizacije, što su i do sada činili resorno ministarstvo, Vlada Srpske i predsjednik Milorad Dodik, a što je prepoznato od naših poljoprivrednika - rekao je Šulić.

Bik na ražnju

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je srbačka “Traktorijada” ušla u kalendar kulturnih i sportskih manifestacija koje se finansiraju iz opštinskog budžeta. Za sve posjetioce, pored takmičenja i prezentacija, organizatori su priredili i bika na ražnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana