Srbac u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”: Uređuju sela slušajući glas mještana

Dejan Jovičić
Srbac u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”: Uređuju sela slušajući glas mještana

SRBAC - Građani moraju biti svjesni da je važno da se uključe u proces kreiranja i donošenja odluka na lokalnom nivou, jer svojim inicijativama utiču na poboljšanje kvaliteta života pojedinaca i zajednice u cjelini.

Rekao je to načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević koji je istakao da će iz opštinskog budžeta prvi put biti izdvojeno 16.000 KM za realizaciju manjih projekata koje su kandidovali članovi savjeta mjesnih zajednica.

Dragosavljević je naveo da je Srbac jedna od 11 jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj koje su uključene u projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji finansiraju vlade Švajcarske i Švedske, a implementira UNDP BiH.

- Novom metodologijom za unapređenje rada mjesnih zajednica predvidjeli smo brojne novine, a jedna od njih je finansijska podrška za 13 projekata koji su na javnom pozivu označeni kao prioritetni. Prvobitno smo planirali da izdvojimo 10.000 KM za pet projekata, ali smo povećali iznos zbog većeg broja prijava. Raduje nas zainteresovanost mještana, jer nam namjera nije bila samo da ojačamo lokalnu infrastrukturu nego i da povećamo angažman građana u opštinskom odlučivanju - kaže Dragosavljević.

On je dodao da je značajan dio projekata mjesnih zajednica, koji zahtijevaju veća novčana ulaganja, uvršten u Program kapitalnih investicija opštine Srbac od 2023. do 2027. godine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Branko Jeftić rekao je da im je odobren novac za obnovu krova područne škole koji je star pola vijeka.

- Za svo to vrijeme krov nije mijenjan i predstavlja opasnost za djecu koja se igraju oko škole. Zbog prokišnjavanja dolazi do urušavanja zidova i podova i potrebno je skinuti postojeći crijep i zamijeniti ga limenim. Mještani će zajedno sa suvlasnikom objekta koji se nalazi unutar zgrade škole takođe snositi dio troškova za prekrivanje objekta - rekao je Jeftić.

U mjesnoj zajednici Korovi kažu da im je neophodan mulčer za košenje prostora oko igrališta, omladinskog doma, bankina pored puta i groblja.

- Do sada smo za održavanje zelenih površina pozajmljivali mulčer i trimere od stanovnika naše mjesne zajednice, a novom mašinom ćemo olakšati održavanje, pogotovo što se svake nedjelje na našem igralištu igra fudbal i organizuju razna druženja - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Korovi Vladimir Dević.

Ukoliko opština Srbac po završetku projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” bude među tri najbolje lokalne zajednice koje ispune odgovarajuće kriterijume, predviđeni su grantovi od strane donatora u iznosu od 20.000, 25.000 i 30.000 KM.

Forum

Koordinator projekta za područje opštine Srbac Dalibor Košutić rekao je da je novom metodologijom rada mjesnih zajednica definisan budući način organizovanja i djelovanja foruma građana.

- Održavaće se po uzoru na nekadašnje zborove, ali sa mnogo ozbiljnijom pripremom u koju će biti uključen veći broj ljudi poput koordinatora, inicijatora i facilitatora koji će usmjeravati sastanak s ciljem kvalitetnijeg donošenja odluka - rekao je Košutić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana