Srbac: Tekovine NOR-a čuvaju uz pomoć opštine i donatora

Dejan Jovičić
Srbac: Tekovine NOR-a čuvaju uz pomoć opštine i donatora

SRBAC - Očuvanje tekovina Narodnooslobodilačkog rata u Srpcu i prenošenje ovih vrijednosti na buduće generacije olakšano je imenovanjem novog rukovodstva udruženja SUBNOR i većom podrškom za njihov rad iz opštinskog budžeta.

Zahvaljujući angažmanu novog predsjednika Bogdana Davidovića, uz pomoć donatora opremljena je kancelarija udruženja, a pružena je i materijalna pomoć za četvoricu članova udruženja, kao jedinim preživjelim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata iz Srpca.

- Prošle godine smo počeli sa praksom dodjele poklona četvorici preživjelih učesnika NOR-a, u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, a za pohvalu je i gest Udruženja penzionera opštine Srbac, koje ih je uvrstilo u spisak za dodjelu jednokratne novčane pomoći - rekao je Davidović.

On dodaje da su sredstva za opremanje kancelarije, koja se nalazi u zgradi Centra za socijalni rad, dobili od filijale NLB banke, koja je poklonila polovni računar i štampač, dok je filijala Unikredit banke donirala šest kancelarijskih stolica.

- Zahvaljujem i Opštinskoj upravi koja je sredstva iz budžeta za naš rad povećala sa 3.000 KM u prošloj na 4.000 u ovoj godini - rekao je Davidović.

SUBNOR svake godine organizuje najmanje sedam pomena u čast stradalih boraca i civila iz Drugog svjetskog rata, a njihova delegacija polaže cvijeće i na 20 drugih lokacija prilikom parastosa koje organizuju druga udruženja.

Predsjednik Skupštine udruženja Danilo Košutić kaže da je narod srbačke opštine podigao 24 spomenika koji ukazuju na to da je tokom NOR-a iz ove opštine poginulo, boreći se protiv fašizma, 457 boraca i 506 civilnih žrtava rata.

- Prilikom obilaska ovih obilježja uočili smo da ima nekoliko spomen-ploča na kojima treba osvježiti slova, popraviti postolja, urediti okolinu i prilazni put. Potrudićemo se da sačinimo foto-dokumentaciju i napravimo troškovnik potrebnih sredstava koji ćemo dostaviti Opštinskom odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova - rekao je Košutić.

Iako u srbačkoj opštini ima značajan broj obilježja iz ovog perioda, u 17 naselja nisu podignuti spomenici stradalima u NOR-u. U međuvremenu se dogodio i Odbrambeno-otadžbinski rat nakon kojeg su podignuti spomenici u gotovo svim selima u čast stradalih boraca, kao i centralno spomen-obilježje u centru Srpca, na kojem su uklesana imena svih poginulih u posljednjem ratu.

- Naša razmišljanja su da bi u narednom periodu bilo dobro da na centralnom obilježju budu uklesana i imena svih 457 poginulih u Drugom svjetskom ratu i tako sačuvani od zaborava oni kojima u mjesnim zajednicama nisu podignuta spomen-obilježja - rekao je Košutić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana